La defensa d'Oriol Junqueras ha presentat avui un escrit d'al·legacions on denuncia "la utilització estratègica de les regles del procés penal per a la obtenció de determinats resultats, efectuat amb una relaxació de les regles de competència, jurisdicció, aforament, etc., que difícilment troba antecedents en processos penals coneguts i que genera efectiva indefensió", diu l'escrit al que ha tingut accés ElNacional.

Les al·legacions reclamen que s'agrupi el cas en un sol tribunal, que a parer de la defensa hauria de ser competència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i denuncien la instrumentalització del procés basada en criteris d'oportunitat, en el dret penal d'autor i destinada a desenvolupar aquesta estratègia política ja anunciada". 

 

Es presenta ara "per reiterar la nostra visió de com es tramita la causa i evitar que se'ns retregui en un futur no haver-ho dit abans" matisa el text i també per denunciar "que revisin el present procediment, la oportunitat i el deure, al nostre parer, d'esmenar aquests vicis".

Les al·legacions

En el contundent escrit, l'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde remarca les "violacions de drets fonamentals que impregnen i contaminen el present procés a la vista de la forma en què es tramita i amb especial referència al complex (i irregular) maneig de les regles de jurisdicció, de competència, de connexitat, etc".

Van den Eynde qualifica de "trencaclosques" tota la causa general contra el procés repartida en 6 parts en diferents tribunals, on d'una manera o altra s'investiga a membres del Govern, Parlament, policies, alts càrrecs i societat civil. I això ja fa veure, segons el text, "l'existència de més d'un procediment idèntic o anàleg" que fa "sospitar de la irregularitat que això pugui suposar, en la present "estratègia de criminalització"".

L'escrit es mostra especialment crític amb tots els instructors per intentar criminalitzar tot un poble: "A dia d'avui ja no queda lliure de crítica i acusació cap institució catalana: polítics rebels, ciutadania abduïda, docents adoctrinadors, mitjans de comunicació parcials, metges i bombers sediciosos, artistes i humoristes apologetes, etc., fins al punt que hi ha qui diu que es acusa els catalans en el seu conjunt. Més enllà d'això, el que incumbeix a aquest Excm. Instructor és la tutela dels drets i garanties de concrets ciutadans dins d'un procés judicial".

"Hi va haver un dia en què la política va decidir que havia de "parar els peus" o (en paraules del govern d'Espanya) "escapçar" a l'independentisme català. Una opció política legal i majoritària a Catalunya i, per tant, impossible d'il·legalitzar, havia de ser criminalitzada, i amb aquesta finalitat es va dissenyar o va promoure una estratègia d'atac per diferents fronts amb una clara instrumentalització de la justícia penal", diuen les al·legacions.

6 investigacions en paral·lel

Les al·legacions mostren els 6 processos paral·lels que s'han activat contra l'independentisme: El que s'instrueix en el jutjat 13 de Barcelona, la investigació que porta pel seu compte la Guàrdia Civil, els casos que es van obrir al TSJC, la investigació de la Fiscalia, la de l'Audiència Nacional i la del Tribunal Suprem.

"Resulta impossible explicar quins criteris determinen la investigació processal atomitzada que s'ha descrit i que, a criteri d'aquesta defensa, persegueix un objectiu (per uns polític i per a altres jurídic) únic: criminalitzar l'independentisme català",, diuen les al·legacions.

Indefensió

Les al·legacions també denuncien la indefensió dels advocats: "Tots els processos depenen del criteri de gestió d'aquest Excm. Instructor com a magistrat del Tribunal Suprem, i tant aquest tribunal com la Fiscalia tenen la capacitat de gestió coordinada de la qual les defenses no tenen, en evident indefensió, a part de la irregular tramitació processal de fets que s'haurien d'investigar i enjudiciar de forma conjunta donada la seva inescindibilitat i per preservar la continència de la causa".