El retorn de Clara Ponsatí a Catalunya després de cinc anys a l'exili entre Escòcia i Bèlgica ha protagonitzat molts titulars al país, però també fora de les nostres fronteres. Diversos mitjans d'arreu del món s'han fet ressò tant de l'arribada de Ponsatí a Barcelona com de la seva detenció davant la Catedral. Per exemple, l'escocès The National va publicar la notícia, que forma part del rànquing de les més llegides a la seva pàgina web, sota el titular "Clara Ponsatí detinguda en la seva primera visita a Espanya en cinc anys". En ella, expliquen que l'eurodiputada i acadèmica s'enfronta a càrrecs d'extradició per la seva participació en el referèndum de l'1 d'octubre: "L'exprofessora de la Universitat de St. Andrews va publicar una fotografia d'ella mateixa a Barcelona després de desafiar el Tribunal Suprem Espanyol". En la notícia expliquen com va anar la tarda, des que va travessar la frontera fins que va sortir en llibertat després d'unes hores detinguda. 

🔴 Clara Ponsatí torna a Brussel·les: Tota l'última hora | DIRECTE

The National
The National

Des d'Alemanya, un dels diaris més llegits del país, Der Spigel també informava els seus lectors de la detenció de Ponsatí: "Separatista catalana detinguda a Espanya", diu el titular, mentre en el text detallen que la política va ser escollida eurodiputada i que havia tornat al seu país després de cinc anys: "va ser detinguda immediatament". També informen que Ponsatí va marxar a l'exili amb Carles Puigdemont i altres consellers, mentre que altres companys de govern que no van abandonar Catalunya van ser detinguts i empresonats, tot i que ara ja han rebut un indult. 

Pel que fa al diari de la Catalunya Nord L'Independant, s'han fixat en el pas de l'eurodiputada per Perpinyà per després travessar la frontera pel Pertús: "Tot i l'ordre de detenció europea encara en vigor, l'eurodiputada independentista Clara Ponsatí va tornar aquest dimarts a Catalunya per primer cop des de l'octubre del 2017", explica el diari, que també informa de l'"esperat alliberament" de Ponsatí després d'hores detinguda. 

Els detalls de la detenció de Clara Ponsatí 

En canvi, el portugués Expresso 50 se centra en el fet que Ponsatí va ser alliberada després d'hores detinguda: "L'eurodiputada Clara Ponsatí, involucrada en la temptativa d'independència de Catalunya de 2019, ha estat detinguda aquesta tarda per la policia a Barcelona i posada en llibertat després de cinc hores", afirmen, mentre que afegeixen que s'haurà de presentar davant el Tribunal Suprem espanyol a l'abril, tot i que ella ho ha rebutjat. En el text, més detallat que altres publicacions internacionals també la reforma del Codi Penal i quina és la situació de Ponsatí. 

Per la seva part, France 24 també ha informat del retorn de l'exili de Ponsatí, posant el focus en la seva detenció: "Detenen l'eurodiputada independentista catalana Clara Ponsatí després de tornar a Espanya". Anant més enllà, asseguren que "una de les cares més visibles de l'independentisme català ha tornat a Espanya després de cinc anys fugida i ha estat detinguda al seu retorn pel càrrec de desobediència pel qual la justícia espanyola continuava demanant el seu arrest".