El record de la repressió contra el referèndum de l'1-O s'està disparant a Alemanya, amb debats i col·loquis promoguts per l'entorn de Die Linke i els Verds, en una situació inèdita. A l'interès per Catalunya en aquests sectors, que també inclou l'SPD, no hi és aliè el fet que el president a l'exili, Carles Puigdemont, va ser detingut a Alemanya, empresonat uns dies, i finalment deixat finalment amb llibertat total de moviments pel Tribunal d'Schleswig-Holstein.

L'entorn d'aquests partits estan organitzant aquests dies debats sobre la situació a Catalunya, on es visionen documentals sobre els fets de l'1-O. Se'n celebren a diversos punts del país, i no són per iniciativa de catalans sinó dels mateixos alemanys.

"A Zona Roja avui projectem la pel·lícula 1-O, sobre els fets de la tardor del 2017 a Catalunya, a les 19 hores", programa un grup antifeixista a Hannover.

També ha organitzat un col·loqui, en aquest cas amb col·laboració del CDR de Berlín, sobre la independència com a perspectiva d'esquerres a Catalunya.

Per la seva banda, la fundació dels Verds alemanys, Heinrich Böll Stiftung, ha organitzat per l'11 d'octubre un col·loqui a Berlín titulat Catalunya, la complexitat del conflicte, on hi participaran professors universitaris com Silke Hünecke.

 

Heinrich Böll

La fundació Heinrich Böll recorda també la repressió policial contra el referèndum. "Fa un any, l'1 d'octubre del 2017, les imatges de la celebració del referèndum català que va ser prohibit, van fer la volta al món. Imatges de policies espanyols, en particular de la Guàrdia Civil, fent ús de porres i pilotes de goma contra ciutadans catalans perquè volien votar. D'aquesta manera, per primer cop, el centenari conflicte de Catalunya -que s'havia intensificat novament en els darrers anys però que amb prou feina era percebut pel públic i els polítics no espanyols- es va fer present de cop i volta", indica.  

La fundació dels Verts planteja diverses preguntes: "Com es va produir el conflicte de l'1 d'octubre del 2017? Quins fets històrics i actuals han portat tantes persones a Catalunya a reclamar la independència a l'Estat espanyol? Com de progressistes són els esforços d'independència de Catalunya?", assenyala.

Coincidint amb aquest record a Alemanya de l1-O, Puigdemont ha estat convidat aquesta setmana a Munic, i ha estat rebut pels diputats bavaresos de l'SPD.