Dos alts càrrecs socialistes d'Andalusia condemnats pels ERE volien aprofitar-se de la reforma de la malversació per rebaixar les seves condemnes. L'Audiència de Sevilla ha negat la revisió de les condemnes a l'exconsellera andalusa d'Hisenda, Carmen Martínez Aguayo, i l'exdirector general de l'agència IDEA, Miguel Ángel Serrano, pel cas dels ERE fraudulents. Els dos acusats, actualment a presó, havien presentat un recurs sol·licitant la revisió de la seva condemna basant-se en la reforma de la malversació pactada per ERC i el PSOE al Congrés en el marc de la reforma del Codi Penal. La Secció Tercera de l'Audiència Provincial de Sevilla ha resolt desestimar el recurs presentat per ambdós acusats, que demanaven que es revisessin les condemnes de sis anys i dos dies a l'exconsellera i sis anys sis mesos i un dia per l'exdirector d'IDEA.

La sol·licitud de revisar les condemnes va rebre el rebuig tant de la Fiscalia Anticorrupció com de l'acusació particular que exerceix el PP. En dues actes emeses aquest dimecres i difoses pel Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, el tribunal considera que els fets provats "integren la conducta típica descrita en la vigent redacció de l'article 432 del Codi Penal, i venen referits a la utilització com a propis de fons públics apartant-se del procediment i del destí d'aquests". Són, per tant, subsumibles en l'article 432 de la reforma del Codi Penal aprovada mitjançant la Llei orgànica 14/2022 de 22 de desembre i no en l'article 433" com pretenien les defenses i que els hagués permès una possible revisió de la condemna.

La nova formulació respecte al delicte de malversació no els afectaria, com a resultat, ja que aquests fets pels quals van ser condemnats entrarien dins del que la llei vigent considera una "modalitat agreujada" del delicte de malversació. El tribunal apunta que els condemnats van fer ús d'una aplicació pressupostària "de manera fraudulenta", "permetent disposar com a propis de fons públics per a atendre compromisos assumits per la Conselleria d'Ocupació, sense subjecció a cap procediment, sense atendre els requisits previs per a la seva concessió, sense justificació posterior".

El tribunal recorda que un gran nombre de les ajudes concedides de manera fraudulenta no tenien un objecte concret, "responent a fins molt diversos, entre altres, pagament de nòmines, pagament de deutes, (...), abonades per la Junta d'Andalusia, de les quals s'han vist beneficiades unes 77 empreses". Per tot això, l'Audiència conclou provats en la sentència ferma "posen de manifest de manera clara i inequívoca tant el procediment utilitzat com el destí dels fons públics, i els mateixos són subsumibles en l'article 432 del Codi Penal vigent, que inclou en la seva tipicitat tant a qui s'apropia d'aquests fons com a qui, infringint el seu deure de lleialtat en l'administració, decideix donar-los una finalitat inequívocament il·legal".