La dimissió de Laia Estrada per "discrepàncies polítiques" del grup parlamentari de la CUP (partit pel qual va ser cap de llista per Barcelona en les eleccions de fa poc més d'un any) ha provocat un gran enrenou. Fonts de la direcció del partit han volgut esclarir aquest dijous que Estrada no estripa el carnet de la formació, però sí que abandona la primera línia política, en considerar que l'estratègia rupturista amb l'Estat de la formació no s'estava implementant tant com caldria. En canvi, des del secretariat nacional no ho veuen igual. Des del partit, insisteixen així, que no hi ha una "trencadissa" amb Estrada, que ha estat regidora a Tarragona, cap de llista per aquesta demarcació el 2021 i per la de Barcelona el 2024, sinó que la diputada plega per "discrepàncies en elements concrets" i per les quals considera que ja no pot seguir liderant el grup parlamentari tal com ha anat fent des del juny de l'any passat, després que la CUP passés de 10 a 4 diputats a la cambra i aconseguís no compartir grup mixt amb Aliança Catalana gràcies a una reforma del reglament. 

Un dels punts de fricció més important, després d'anys en què la CUP s'ha negat en rotund a negociar i parlar amb el PSC, ha estat el pacte pel decret d'Habitatge: els anticapitalistes no eren necessaris perquè aquest tirés endavant amb la major part de la investidura, però, així i tot, s'hi van sumar i la també diputada Laure Vega va signar el document a la seu del Departament de Territori, encapçalat per la consellera Sílvia Paneque. Tot plegat, només dies després que els anticapitalistes demanessin la dimissió de la consellera pel caos a Rodalies. Des del Govern, diferents veus van elogiar la capacitat de negociació de Vega i van agrair que hagués possibilitat que el pacte per la regulació dels lloguers de temporada fos més ampli. Cal recordar que, a finals de març del 2024, totes dues es van enfrontar per encapçalar la candidatura de la CUP en les eleccions del 12 de maig i la militància va escollir com a opció guanyadora la tarragonina, que havia anat guanyant pes per la seva oposició a un macroprojecte que va centrar bona part de la legislatura, el del Hard Rock. Vega feia ben poc que havia entrat com a diputada després de la renúncia de Dolors Sabaté.

Tot i que les desavinences venen des de fa mesos (el pacte de la discòrdia es va signar l'abril) tot plegat va esclatar en la reunió de la Mesa Nacional, on Estrada va anunciar la seva intenció de dimitir al setembre. El partit i ella mateixa ho van confirmar i el d'aquesta setmana ha estat l'últim ple de la tarragonina després de quatre anys al Parlament. Qui la succeirà encara és una incògnita. El següent en la llista per Barcelona és el també exdiputat Xavier Pellicer, que es va quedar sense escó en les últimes eleccions,  però no està garantit que sigui ell qui en prengui el relleu. No s'esclarirà, en principi, fins a la tornada de vacances. Una part de la militància, sobretot la de lluny de Barcelona i de l'Àrea Metropolitana, d'on és Vega, veu en l'adeu d'Estrada una mala notícia i un "triomf" de la proposta d'arribar a pactes, encara que siguin puntuals, amb els socialistes. 

Neguen converses per un bloc d'esquerres a l'Estat

Des de la direcció del partit han volgut negar en rotund, però, qualsevol possibilitat que la CUP se sumi en una eventual llista d'esquerres (la "Llista Rufián", l'han batejat) en les pròximes eleccions generals, que si Sánchez esgota la legislatura no se celebraran fins al 2027. També que Laure Vega o qualsevol altre membre hagi participat en reunions preparatòries d'aquesta proposta que va posar sobre la taula el portaveu d'Esquerra Republicana a Madrid i que el seu partit ja ha negat en rotund. "Cap militant de la CUP ha posat sobre la taula que això hagi de passar", han insistit des de la direcció, assegurant que l'únic debat que hi ha sobre la qüestió és si la CUP s'ha de presentar (en solitari) en les eventuals eleccions generals: el 2019 ho va fer i va obtenir dos diputats, que va perdre quan s'hi va tornar a presentar el 2023. 

Agunes fonts han informat que en la tensa reunió de la Mesa Nacional d'aquest dimarts es van viure moments crítics quan Estrada va reclamar que s'expulsés Vega de la formació, tot i que el Secretariat Nacional no hauria acceptat. Consultats membres del partit per aquest diari, han resolt que no poden assegurar que la tarragonina "no hagi demanat en cap moment l'expulsió de Vega ni del grup parlamentari ni de l'organització". Tampoc si Vega continua formant part de l'organització Endavant, marxista radical i amb gran ascendent intern a la CUP, o hauria estat expulsada per les seves posicions pactistes, com apunten altres fonts. 

El comiat d'Estrada, amb toc d'atenció inclòs

Estrada, que no formalitzarà la renúncia a l'escó fins al setembre, s'ha acomiadat del ple amb un discurs reivindicatiu, com són sempre els seus parlaments, destacant la feina feta per les associacions i la societat civil. Ha tornat a reconèixer aquestes discrepàncies polítiques, assegurant que haurien de ser "normals", i ha alertat als seus companys de l'escletxa que s'està obrint entre la política institucional i el carrer, que dona ales a la "xusma" de l'extrema dreta. Estrada s'ha acomiadat així, amb un toc d'atenció del president de la cambra, Josep Rull, que li ha demanat que complís amb el decòrum.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!