La diputada de la CUP-Guanyem i exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater deixarà el seu escó al Parlament de Catalunya en l'últim ple de l'any que se celebra la setmana que ve, segons ha avançat el Diari Ara i ha pogut confirmar El Nacional.cat. Sabater registrarà el tràmit el pròxim dijous 21 de desembre i la baixa serà efectiva l'endemà. Es consuma d'aquesta forma la decisió que va anunciar Dolors Sabater després de les eleccions municipals del passat 28 de maig. L'objectiu de Sabater és centrar-se en la política local badalonina i fer oposició a l'alcalde badaloní del PP, Xavier García Albiol, que compta amb una majoria absoluta.

De fet, el Codi Ètic de la CUP fixa que els càrrecs electes no poden tenir duplicitat de càrrecs en diferents institucions. És a dir, és incompatible ser regidora en un ajuntament i, a la vegada, diputada al Parlament de Catalunya o al Congrés dels Diputats. 

Exalcaldessa de Badalona

Guanyem Badalona, encapçalada per Dolors Sabater, va obtenir únicament un diputat. La fins ara diputada al Parlament de Catalunya va ser alcaldessa de Badalona entre el 2015 i el 2018. Va aconseguir l'alcaldia després que Badalona En Comú quedés en segona posició i aconseguís un acord de govern entre el PSC, ERC i ICV i amb el suport extern de Convergència. Tot i això, el 2018 Sabater va perdre l'alcaldia després d'una moció de censura presentada pel PSC i amb el suport de Ciutadans amb l'argument del "viratge independentista" de l'aleshores alcaldessa. 

El 2019, la coalició entre Guanyem i Esquerra Republicana va obtenir el segon lloc amb 7 regidors, per en contra dels 11 d'Albiol. Tot i això, aquesta coalició acabaria votant com a alcalde al socialista Àlex Pastor, que va obtenir 6 regidors i va quedar en tercera posició, amb els vots de Junts i En Comú Podem. El PSC governaria un any en solitari i amb Guanyem i Esquerra Republicana trencant-se com a grup al consistori. La governabilitat de Pastor només duraria fins al 2020, ja que el van enganxar conduint begut en una època de confinament.

Mals resultats en les eleccions municipals

Va ser, aleshores, quan Xavier García Albiol va reeditar l'alcaldia de Badalona, ja que les forces "anti-Albiol" no van aconseguir posar-se d'acord. En canvi, sí que ho van fer un any més tard, amb el socialista Rubén Guijarro liderant un acord de govern entre el PSC, En Comú Podem, ERC i Junts, amb el suport extern de Guanyem. Aquesta inestabilitat i canvis de govern va ser una de les raons per les quals Albiol, en les passades eleccions municipals, va arrasar Badalona obtenint una majoria absoluta de 18 regidors, molt lluny dels 4 del PSC, els 2 d'ERC, els 2 d'En Comú Podem i l'únic de Guanyem. De fet, l'exregidor de Junts, membre de l'executiva nacional del partit i secretari d'organització, David Torrents, es va quedar sense representació. 

La CUP viu un procés de refundació després dels mals resultats de les passades eleccions municipals. Precisament, Sabater, quan va anunciar la decisió el passat juny de deixar l'acte, va fer una crida a "refundar les esuquerres de Badalona".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!