El compte oficial de la Guàrdia Civil torna a sorprendre els lectors amb les seves originals aportacions a les xarxes socials. Hores després d'interactuar amb el fictici ajuntament de Sant Esteve de les Roures, -creat pel mateix cos policial en un informe-, ara el seu community manager ha volgut posar de manifest el seu posicionament sobre la presó preventiva -de més de 500 dies- dels acusats d'agredir guàrdies civils durant una baralla a Altsasu (Navarra).

El cas és que el CM d'aquesta policia militaritzada ha volgut defensar el paper dels agents de la Guàrdia Civil a partir d'un concepte tan subjectiu com és l'honor, però a més, per il·lustrar-ho, ha fet una tria, si més no, desafortunada, ja que ha triat una escena de la pel·lícula 'Rob Roy', del 1995, interpretada per Liam Neeson i Jessica Lange.

 

I qui era Rob Roy?. Ras i curt, un rebel i proscrit escocès, un personatge a cavall entre la història i la ficció que hauria donat suport a la revolta jacobita -l'enfrontament entre el reis d'Escòcia i Anglaterra Jaume (catòlic) i Guillem (protestant), amb victòria del segon- i que posteriorment hauria tingut un enfrontament amb el marquès de Montrose per una qüestió de deutes pel qual va arribar a ser condemnat a mort, tot i que la sentència no es va arribar a executar.

La literatura posterior va romantitzar el personatge com un ídol de la lluita dels desvalguts contra els poderosos, especialment en la novel·la de Walter Scott del mateix nom (1817) i és avui considerat un dels herois nacionals escocesos. I a partir d'ara, també un referent per a la Guàrdia Civil.