"No sé si dir que són uns inútil o uns mentiders, quan any rere any l'Estat incompleix amb les inversions. No entenc com no hi ha encara més independentistes". Aquestes són les dures paraules que el vicepresident i conseller de Territori, Jordi Puigneró, ha fet servir per referir-se al govern espanyol i al seu discurs que diu que "Catalunya és una de les partides més ben tractades pel que fa a infraestructures"; el vicepresident no s'ho creu. L'Estat va executar un 35,8% de les inversions pressupostades a Catalunya, fins als 739,9 milions d'euros, segons dades publicades aquest dilluns pel Ministeri d'Hisenda i el conseller d'Economia, Jaume Giró, va afirmar que aquestes dades són "veritablement sorprenents, tristes i decebedores". Giró va assegurar que la situació és "incomprensible per part d'un govern que diu ser el més descentralitzat d'Europa".

 

Encara amb més contundència que el titular d'Economia s'ha expressat el conseller de Territori, que ha subratllat que el govern espanyol no compleix l'Estatut perquè no arriben al nivell d'inversió. De la mateixa manera, Puigneró ha deixat clar que tots els governs que hi ha hagut a Espanya, quan es tracta de Catalunya, només entenen un llenguatge: el dels vots que necessiten per poder exercir el poder. "Les xifres de la inversió de l'estat espanyol a Catalunya són les més baixes en anys, Madrid triplica el pressupost i ningú ens dona explicacions", ha lamentat el vicepresident.

 

Crida a la CUP pel català

Aquest dimarts la CUP va denunciar que la instrucció que el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, ha fet arribar aquest dimarts als centres "no és res més que executar la sentència" del 25% en castellà. El diputat Xavier Pellicer va qüestionar si el Departament vol que les escoles i instituts "omplin un paper perquè el Govern es tregui de sobre la responsabilitat": "Ens sembla que la instrucció respon a això". Tot i aquestes declaracions i la seva negativa a donar suport al nou decret pel català, Puigneró ha demanat als cupaires que se sumin a l'acord: "L'acord és raonable i bo i inclou partits com el PSC i comuns, que sempre han estat a favor del consens lingüístic a Catalunya.

Catalunya pot fer uns Jocs ella sola

Sobre la proposta del Comité Olímpic Espanyol (COE) de que Catalunya i Aragó competeixin pels Jocs d'Hivern 2030, Puigneró ha assegurat que Catalunya està més que preparada per acollir uns jocs sense suport extern ja que, en un principi, la candidatura no comptava amb Aragó. "Lambán ha estat irresponsable, només ell, perquè estic convençut que molts aragonesos estan d'acord amb la proposta inicial que ja havíem pactat". En una atenció als mitjans aquest dimarts, el president del COE, Alejandro Blanco, va afirmar que "intentarà amb totes les forces" que els governs català i aragonès arribin a un pacte i, en aquest sentit, va manifestar la voluntat de "seguir dialogant" i d'intentar convocar una nova reunió amb ambdues parts. Tanmateix, l'Assemblea General del COE va votar per unanimitat presentar una candidatura dels Pirineus encara que no hi hagi acord perquè sigui conjunta.