Ja era un secret de domini públic. Només faltava saber el quan, i aquesta incògnita també s'ha resolt: serà durant la jornada d'aquest dissabte. Segons ha avançat la Cadena SER i ha pogut confirmar ElNacional.catPedro Sánchez farà pública avui la remodelació de govern, que ja es preveia entre els indults i les vacances d'estiu. Els canvis afectaran a ministeris importants i a les pròpies estructures de coordinació del gabinet. Sense anar més lluny, fa dies que la vicepresidenta Carmen Calvo es troba en totes les travesses. En canvi, segons fonts d'Unidas Podemos, aquests canvis no tindran conseqüències en les seves cinc carteres. De fet, la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja ha estat informada al respecte.

Així, se seguirà el protocol habitual. En primer lloc, Pedro Sánchez comunicarà al rei Felip VI la composició del nou executiu, com estableix la llei. Posteriorment, el mateix president espanyol donarà a conéixer públicament el nom dels nous ministres.

Fins ara, les crisis de govern havien estat molt més acotades. La primera va ser per la sortida de Salvador Illa per fer de candidat del PSC a Catalunya, que va saldar-se amb el canvi de Carolina Darias a Sanitat i la incorporació de Miquel Iceta a Política Territorial. La segona i última va tenir lloc a l'abril, per la sortida del vicepresident Pablo Iglesias per a fer de candidat a Madrid. En aquell moment, Yolanda Díaz va assumir la vicepresidència que pertocava a Unidas Podemos i va entrar Ione Belarra com a ministra de Drets Socials.

Ara la intenció del president del govern espanyol és fer una remodelació definitiva i en profunditat, que probablement confirmarà aquest mateix dissabte. La voluntat és de reforçar el pes de les dones, incorporar algunes figures joves i també de l'àmbit municipal. Segons la SER, ja han començat les reunions amb els futurs ministres, que prendrien possessió del càrrec aquest dilluns i dimarts ja participarien del seu primer Consell de Ministres.

Fa setmanes que el president espanyol prepara aquesta remodelació. Amb aquests canvis, en profunditat, vol donar un nou impuls a La Moncloa en el moment que s'inicia la recuperació econòmica de la pandèmia gràcies a la vacunació. Aquest nou executiu rebrà milers de milions d'euros dels fons europeus, que s'hauran de traslladar a l'economia.

Carmen Calvo?

Durant els últims dies, tots els focus han apuntat cap a Carmen Calvo, que alguns han situat més fora que dins del Consell de Ministres. Quan va ser preguntada per aquest tema justament aquest dimecres, la vicepresidenta primera espanyola ni va confirmar-ho ni va desmentir-ho: “Jo sempre estic a disposició del secretari general pel que consideri oportú on hagi d’estar. Aquesta és la seva competència com diu la mateixa Constitució”.