L'economista i polític excomunista Ramón Tamames liderarà la moció de censura que el partit d'ultradreta Vox presentarà al Congrés dels Diputats contra el govern de Pedro Sánchez, segons han informat diversos mitjans madrilenys aquest dimarts. Les informacions assenyalen que Tamames farà pública la seva decisió aquest dimecres. Segons ha publicat El Mundo, l'exdiputat del PCE hauria traslladat aquesta informació en una reunió als seus companys de la Real Academia de Ciencias Morales y Políticas, segons han confirmat dues persones que hi han assistit.

El líder de Vox, Santiago Abascal, es va autodescartar per liderar la moció de censura, després del fracàs quan va intentar quelcom similar durant els moments més crítics de la pandèmia. Aquell cop, la jugada li va sortir al revés i, en lloc de desallotjar al president del govern espanyol de la Moncloa, el va acabar reforçant. A principis d'aquest mes, Abascal va revelar que s'havia reunit diverses vegades amb Tamames per abordar la necessitat que les Corts Generals facin una "profunda reflexió" sobre la situació d'Espanya, la qual va explicar que es podria articular a través de la moció de censura. Dies més tard, el líder de Vox va demanar "una mica de paciència" respecte a les converses i va confirmar que "hi ha molt d'interès" entre les dues parts per presentar-la. "Seguim treballant per arribar a un acord que permeti presentar una moció de censura històrica", va assegurar.

Decisió presa entre dubtes

Dos mesos després que Vox posés sobre la taula la idea d'una moció de censura, aquest dimarts s'ha confirmat que finalment serà Tamames, de 89 anys, qui liderarà aquesta proposta del partit d'ultradreta. L'economista ja havia afirmat que estava disposat a encapçalar la moció contra el president del govern, Pedro Sánchez. Tot i això, va reconèixer que la decisió no estava presa perquè quedaven detalls per tancar amb Vox. Des del partit insistien en la seva figura com a bon candidat, encara que també van contemplar i valorar altres opcions per liderar la proposta. Mentre Tamames reflexionava sobre si acceptar aquest lideratge, ha aprofitat el temps per passejar-se pels mitjans de comunicació. Això va generar dubtes dins del partit d'ultradreta, que es va començar a plantejar si realment l'exdiputat del PCE era l'adequat per fer aquesta moció de censura. 

Arrimadas també va plantejar una moció de censura

A banda de Vox, qui també reclamava al PP una moció de censura era Inés Arrimadas, que llavors encara era líder de Ciutadans, però Alberto Núñez Feijóo va ignorar les seves peticions, conscient que era molt difícil que amb les actuals majories parlamentàries aquesta pugui ser efectiva.