L'expresident del govern espanyol i exlíder del Partit Popular, Mariano Rajoy, era característic per deixar frases que quedaran a la història. "Los catalanes hacen cosas" o "Un vaso es un vaso y un plato es un plato" són frases que quedaran a la posteritat de la política espanyola. Ara, el seu successor, Alberto Núñez Feijóo, que comparteix l'origen gallec de Rajoy, ha fet una pífia que pot quedar també gravada en la memòria dels catalans. "Tots tenim els mateixos drets. I tenen els mateixos drets els ciutadans de Sant Cugat de Llobregat que els ciutadans de Cuzcurrita de Río Tirón (La Rioja)", ha dit Feijóo.

El cas és que Feijóo ha situat Sant Cugat del Vallès en una altra comarca per criticar l'amnistia. O simplement ha canviat la ubicació del riu Llobregat, situant-lo pels carrers de Sant Cugat del Vallès. Com no pot ser d'altra manera, la pífia de Feijóo ha provocat tota mena de reaccions. Entre elles la de la regidora de Junts per Trias a l'Ajuntament de Barcelona, Neus Munté: "Nivell “Es el alcalde el que quiere que sean los vecinos el alcalde" o “Un vaso es un vaso y un plato es un plato"", ha escrit per X. També s'ha sumat a les crítiques Jordi Puigneró, tinent d'alcalde de Sant Cugat del Vallès, que, en castellà i amb un to irònic, ha escrit: "Parafraseando a Groucho Marx, cuando no se tiene ni fruta idea de dónde está SantCugat, más vale estar calladito y parecer tonto, que abrir la boca y disipar la duda definitivamente".

Dur discurs contra l'independentisme i pífia

Feijóo ho va dir aquest dissabte en el Congrés del Partit Popular a La Rioja, on va confirmar a Cuca Gamarra com a secretària general del partit i la va rellevar com a portaveu al Congrés. Des d'allà, el líder del PP i cap de l'oposició al Congrés dels Diputats va afirmar que les reunions previstes a Ginebra en el marc del mecanisme de verificació acordat entre Junts i el PSOE són "anar a segellar la cadira" i suposen la "major humiliació feta a Espanya en tota la seva història". En el Congrés, Gonzalo Capellán va ser elegit president del PP de La Rioja. 

Feijóo va intervenir després de la projecció d'un vídeo que va finalitzar amb el lema "Espanya no es rendeix" i, en les seves primeres paraules, va subratllar que Capellán governa a La Rioja "sense murs ni divisions", mentre que Pedro Sánchez "proposa un mur per a situar a un costat a tots els que no li donem suport". "Al seu costat estan els pròfugs, els hereus d'una banda armada, els condemnats per malversació, els que volen trossejar Espanya i els que volien acabar amb la casta i ara es trenquen la cara per un lloc", va recalcar Núñez Feijóo, qui va acusar el PSOE de "tractar de desprestigiar als jutges perquè vol controlar-los".

El mur i la pífia

Així, va continuar, "sembla que aquests volen estar en el costat del mur i a La Rioja Sánchez la vol col·locar a l'altre costat, com a la majoria dels espanyols, amb els quals jo em sento orgullós d'estar". I és aquí on Feijóo va fer la pífia de la qual parla tothom: "Estem en el mateix costat els que creem en la separació de poders, els que volem mantenir unida aquesta vella nació i els que creiem que tots els ciutadans tenen els mateixos drets, els de Sant Cugat de Llobregat i els de Cuzcurrita de Río Tirón (La Rioja)". "Estem a aquest costat els que creiem que cap polític té més drets que la resta dels ciutadans", va insistir, "que no pot haver-hi impunitat ni privilegis, per molt president que vulguis ser i que per un grapat de vots es decideixi que sigui president qui ha perdut les eleccions".