Mariano Rajoy ha menyspreat públicament l'oferta de diàleg del president del Parlament, Roger Torrent, que li va adreçar aquest dilluns una carta en què li demanava dialogar sobre la investidura del cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont. "No l'he vista, sé que ha arribat, però he estat fora. Mai a la vida he tingut una reunió per veure com se celebra una sessió així", ha denunciat el president espanyol en l'entrevista del periodista Carlos Alsina a Onda Cero d'aquest dimecres, on Rajoy ha recordat que no li "competeix" facilitar el retorn del Puigdemont sense que el detinguin.

"Ell (Torrent) li envia la missiva a l'opinió pública i després al destinatari. Miri, és cosa dels jutges, no del govern [espanyol]. Hi ha separació de poders", ha reivindicat el cap de l'executiu central, ja que el polític gironí és acusat de diversos delictes. La resposta, però, ja era coneguda: fonts de la Moncloa havien advertit que les "qüestions judicials" no eren àmbit de l'executiu. Al Partit Popular fins i tot van considerar "molt cabal" que Rajoy rebutgés l'oferta de diàleg, per bé que ERC i PDeCAT van queixar-se al Congrés aquest dimarts "perquè no es respectés la voluntat del 21-D".

Arribats a aquest punt, Rajoy no ha volgut entrar en si el to de Torrent era diferent al del Govern destituït pel 155. "Miri, no es tracta de si és conciliador o no", ha respost. El president espanyol ha insistit en el compliment de la llei, i ha insinuat que impediria que se celebri la sessió d'investidura programada per al dia 30 de gener, si per acord de la Mesa es fes amb mitjans telemàtics. Ho ha anunciat Rajoy quan ha reconegut que aniria en contra "d'un acte administratiu que ho motivés". Segons va informar El Nacional, això implicaria un recurs previ al Tribunal Constitucional.

Davant d'aquest escenari, Alsina ha preguntat si hi havia cap garantia que no es repetiria la circumstància de no trobar les urnes de l'1-O, en al·lusió a les declaracions del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, sobre vigilar que Puigdemont entrés a Catalunya "en un maleter". Rajoy s'ha excusat que ell només hauria garantit que no hi hauria referèndum "i no n'hi va haver". "No tenien junta electoral, no tenien aparell informàtic...", ha dit. Ara bé, després ha respost que "l'operatiu policial no el fixa el govern espanyol" per esquivar la pregunta sobre l'escàndol de les càrregues policials.

La qüestió és que Rajoy s'ha hagut de defensar davant les crítiques que la Moncloa no intervenia gens per evitar que Puigdemont viatgés per Europa denunciant l'Estat espanyol. "Hem fet una cosa que no s'havia fet des de la Segona Guerra Mundial i ha estat una decisió molt dura: destituir un altre govern; la Fiscalia ha actuat, els jutges han actuat", ha respost. A banda d'això, s'ha atribuït el mèrit que les forces independentistes tinguessin "menys vots i menys escons" –quan en el primer dels casos sí que van tenir més vots que l'1-O i que als comicis del 27-S de 2015. 

A banda, l'autocrítica sobre la política seguida davant del conflicte sobiranista també ha estat nul·la. Ha exposat que els resultats del PP català "havien estat molt dolents" el 21-D, però ha recordat que també havien estat la tercera força política en les generals, dins de les províncies catalanes. "El 98% de la culpa és dels qui s'han saltat la llei", ha reblat. Així i tot, no pensa fer cap oferta per pal·liar la situació: "Dialogaré de tot el que calgui, però allò no ha estat un intent de diàleg, sinó un intent d'obligar el president del govern a acceptar un referèndum, amb xantatges i amenaces posteriors", ha denunciat.

Quant als casos de corrupció, el president espanyol ha assegurat que no el molestava que l'anomenessin M. Rajoy, sigles que consten als papers de Bárcenas. Ha insistit que les persones imputades ja no estaven dins del seu partit i que eren uns 20 casos, dels més de 700.000 afiliats de la seva formació. També s'ha espolsat tota culpa i coneixement de les trames Púnica, Gürtel..., tot i ser president del PP. "Una persona que dirigeix una gran organització no cal que sigui responsable de tot el que fan els membres d'una organització, que en són centenars", ha dit –en un símil que Alsina ha fet amb Artur Mas i CDC. 

Sobre els pressupostos generals, Rajoy ha afirmat que Ciudadanos no li havia demanat en persona fer fora la senadora del PP Pilar Barreiro –investigada– a canvi del seu suport –tot i que el partit d'Albert Rivera ho ha demanat així en públic. "Ja veurem quan m'ho diguin, si és que realment m'ho diuen", s'ha vantat. Això sí, ha reconegut que estaven en "converses" per a l'aprovació dels comptes de 2018, tot i que no ha volgut informar-ne de l'estat. "La millor manera que no surti bé una negociació és radiar-ho o televisar-ho", ha ironitzat.