El govern espanyol es desentén de la petició del president del Parlament Roger Torrent, qui s’ha adreçat en una carta a Mariano Rajoy per abordar la investidura del cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont. Segons avancen des de la Moncloa, les "qüestions judicials" no són cosa del president espanyol, sinó dels jutjats. Aquesta resposta arriba després que Rajoy avancés després del 21-D que no podia mediar perquè Puigdemont tornés a Espanya sense ser detingut o processat, ja que era acusat per diversos delictes i primer havia de respondre davant del jutge. 

Fonts de l'executiu central han indicat que fins al moment no s'ha rebut al Palau de la Moncloa cap carta del president del Parlament de Catalunya. Rajoy, però, es troba aquest dilluns inaugurant un tram d'AVE i ha fet un discurs públic, per bé que no s'ha pronunciat sobre la qüestió. Preguntats per El Nacional, al Partit Popular consideren "molt cabal" que no es cedeixi a aquest diàleg. "No hi ha cap obligació de reunir-se amb presidents de parlaments autonòmics, davant d'una il·legalitat flagrant", ha dit el portaveu de comunicació Pablo Casado en la roda de premsa d'aquest dilluns.

Així i tot, com va avançar aquest mitjà, Rajoy té el recurs d'inconstitucionalitat a punt per avortar qualsevol intent d'investir el cap de llista de JxCat a distància.

També preguntat per aquest diari —sobre si negar-se al diàleg era una forma de no reconèixer la voluntat dels 70 escons independentistes— Casado ha respost que no creia en "mandats populars", ja que "adjectivar la democràcia era poc demòcrata". Aquí s'ha tornat amb l'argument que el polític gironí comparegués davant de la Justícia. "La llei ens iguala a tots i ens protegeix. El darrer Parlament va ser dissolt per no complir la llei. La resposta no s'ha de donar a través d'investidures il·legals. [Torrent] s'ha d'ocupar de cosir ferides i no infringir el reglament, no de la comunicació epistolar amb el Palau de la Moncloa", ha reblat.

El mateix Torrent, però, havia anunciat que la situació era "anòmala" a la Cambra catalana, ja que Puigdemont es troba de moment a Brussel·les —tot i que avui ha viatjat a Dinamarca per a una conferència sobre el conflicte sobiranista—. Sobre això, Casado ha denunciat que el president del Parlament comencés amb "mal peu proposant un pròfug de la justícia" com a candidat, a l'hora que l'ha advertit de possible malversació si viatja a Brussel·les a veure'l.

La qüestió és que els populars s'han hagut de resignar davant la negativa del jutge Pablo Llarena de reactivar la petició del ministeri públic sobre l'euroordre per detenir Puigdemont, amb motiu que aquest dilluns havia abandonat territori belga. "Nosaltres ho respectem. Les motivacions jurídiques corresponen als jutges, tot i que ha estat molt encertada la petició de la Fiscalia, i conforme a dret", ha respost el dirigent del PP. Ara bé, fonts populars descarten que això sigui un nou fracàs de l'Estat: "És ell qui porta quasi tres mesos a Bèlgica", es vanten sobre el gironí.