El ministre de justícia, Rafael Catalá, ha confiat que el Govern i el Parlament acatin la decisió del TC / EFE

Mariano Rajoy creu que la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d'anul·lar per unanimitat la resolució d'inici del procés independentista "alegra a tots els que creuen en Espanya".

A un acte al palau de la Moncloa amb el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, el president del Govern espanyol ha subratllat que haver declarat nul·la "en tota la seva integritat i en tots els punts" la resolució "alegra, i molt" a tots els espanyols que, diu, creuen en la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols.

El president colombià ha felicitat Rajoy per la sentència i ha dit que a tot Amèrica Llatina els agrada "una Espanya unida, una Espanya forta".

Conseqüències penals

El ministre de justícia, Rafael Catalá, ha confiat que la reforma legal que el PP va aprovar en solitari per donar més poders al Tribunal Constitucional dissuadeixi la Generalitat o el Parlament de desacatar la sentència.

Ho ha fet tot recordant les conseqüències penals que ara té l'incompliment. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, podrien ser directament suspesos. Forcadell ja va declarar a El Nacional que arribarà on sigui.

PSC i C's: "Lògic"

La candidata dels socialistes catalans a les generals, Carme Chacón, ha dit que el Constitucional ha decidit "l'únic possible", i ha opinat que a Artur Mas només li queda fer "l'únic lògic", que és "acatar les sentències dels tribunals, agradin o no".

La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha anat més enllà i s'ha expressat en la mateixa línia que els darrers dies, demanant al president de la Generalitat en funcions que "faci un pas al costat" perquè "ha instal·lat els catalans a la il·legalitat".

Arrimadas ha qualificat de "lògica" la decisió ja que considera que "trenca amb el marc jurídic i democràtic del nostre país".

"Va néixer morta"

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, ha dit que el Constitucional s'ha limitat a "certificar la defunció d'una sentència que ja va néixer morta".

Ha afegit que forma part de la campanya de Mariano Rajoy per la rapidesa amb què s'ha resolt i ha proposat aprofitar la ocasió per reagrupar forces a favor d'un referèndum.

Homs: "Error monstruós"

Qui ha titllat la resolució de l'Alt Tribunal d'"error monstruós" ha estat Francesc Homs, candidat de Democràcia i Llibertat, que considera la resolució "una qüestió política" i no pas jurídica.

Llegeix la sentència íntegra (pdf)