La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, serà "sense cap mena de dubte", la primera responsable "tant jurídicament com políticament" si el Parlament "ignora" l'avís contingut en la providència que el Tribunal Constitucional (TC) va dictar per resoldre els recursos de C's i PP que volien suspendre la convocatòria del plenari de la desconnexió. Amb aquesta contundència s'ha expressat aquest divendres la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, després del Consell de Ministres, on s'ha debatut la qüestió catalana.

Immediatament i sense perdre ni un minut. Així reaccionarà el Govern espanyol si el Parlament de Catalunya aprova dilluns que ve la resolució de desconnexió. Aquesta és la mena d'expressions que ha fet servir Sáenz de Santamaría.

El plenari se celebrarà aquest dilluns al matí i debatrà i aprovarà la resolució sobiranista.

A continuació, doncs, el Consell de Ministres es reunirà immediatament, demanarà l’informe previ del Consell d'Estat (que a hores d'ara ja deu estar escrit) i presentaran la impugnació al TC, que l'acceptarà i, en el mateix acte, suspendrà la declaració de sobirania i, de retruc, totes les actuacions legislatives i executives relacionades amb aquesta resolució. És a dir, tot el procés d'independència.

Quan el TC aprovi la petició de suspensió, ha exposat, “la Generalitat no podrà fer res que vagi en contra d’aquesta decisió” i ha posat sobre la taula que un cop anul·lada la declaració, “serà com si no hagués existit”.

Sáenz de Santamaría també ha alertat als partits sobiranistes que “cada actuació que intentin dur a terme tindrà una resposta per part de l’Estat”.

Morenés cessa el general de Podemos

La vicepresidenta ha revelat que avui han expulsat de l’Exèrcit a l’excap d’Estat Major de Defensa (JEMAD) de la ministra Carme Chacón, José Julio Rodríguez,  per “pèrdua de confiança” i “falta d’idoneïtat”, després de saber que es presentarà com a candidat de Podemos per Saragossa a les eleccions generals.

Aquest cas ja té precedents. L’any 2006 va passar una cosa semblant amb l’exgeneral cap de la Força Terrestre, José Mena Aguado, destituït per infringir “el deure de neutralitat en relació amb les diverses opcions polítiques”, tal com ho estableix la llei del Règim Disciplinari de les Forces Armades. En aquest cas, el llavors ministre de Defensa, José Bono, va ordenar el seu arrest domiciliari durant vuit dies.