Més que una entrevista, semblava un monòleg del Club de la Comedia. L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy va rebre aplaudiments cada cinc minuts al llarg de l'entrevista que li va fer Pablo Motos al programa El Hormiguero, dijous a la nit. De fet, a través de les xarxes, es qüestiona si l'entrevista va ser realitzada en un fals directe, sense públic i amb una claca enregistrada i enllaunada prèviament. Però això va fer que Rajoy se sentís pletòric: pontificava, es deixava anar amb el seu particular humor i deia el que volia sabent que Motos no li replicaria.

Un dels punts en què més es va estendre va ser en la forta defensa de la figura del rei emèrit Joan Carles I. Per les declaracions sobre el borbó, Rajoy va rebre tres tandes d'aplaudiments sonats. "L'ha condemnat cap tribunal? El rei va portar la democràcia a Espanya en un moment realment complex i va promoure la Constitució. Hem viscut els millors 40 anys de la nostra història i és una persona que està a la història", declarava. I va afegir: "Hem de fer balanços globals, perfectes de qui som? Alguns inquisidors que treuen el cap?".

Bildu o el rei?

Rajoy, implicat en els papers de Bárcenas, que properament també haurà de tornar a donar explicacions sobre la trama Kitchen, empatitza amb les corrupteles de Joan Carles: "Té un gran capital i en el cas que el citi un tribunal, que el citi a Espanya. Vivim en un moment que tot sembla al revés. A Espanya governen partits com Bildu, i el rei, a Abu Dhabi, hauria d'estar aquí". Així doncs, va entrar en la comparativa entre polítics escollits democràticament i un monarca posat per imperatiu legal.

Però l'expresident va més enllà i treu pit del que ell faria si estigués a La Moncloa: "Vaig parlar amb ell perquè li vaig trucar. De fet, va ser cap de l'estat durant bona part del meu mandat. Li vaig dir que si jo fos president del govern, no acceptaria això d'Abu Dhabi. No hi ha cap país del món que obligui el seu cap d'estat a marxar del seu país. No està acusat de res, hem de respectar les lleis i procediments. Floreixen jutges per tot arreu, no és un comportament democràtic ni liberal. Em va dir que vindria aviat però des d'aleshores ha passat més d'un any".

D'aquesta manera, Rajoy se suma a aplanar el camí del retorn de l'emèrit. A diferència del que diu, la realitat és que va marxar amb un comunicat de la mateixa casa reial i sense donar cap mena d'explicació, lluny de l'expulsió que reitera. Rajoy, també ho especifica en el seu darrer llibre (Política para adultos), es declara un enamorat dels borbons: "Defenso la institució democràtica i les dues persones, Joan Carles I i Felip VI, que són diferents de la institució. Per Espanya, ha estat enormement positiu i ja m'agradaria saber, si no hi hagués un poder moderador, com estarien les coses al nostre país".

'La cobra'

D'altra banda, ha reconegut que no troba "gens a faltar" l'adrenalina política: "Estic en una altra etapa de la meva vida, però per mi ha estat un honor ser president del meu país i servir Espanya". A més, va tancar files sobre la polèmica entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso arran de la imatge de la presidenta madrilenya esquivant el líder popular en la presentació del seu llibre: "Ni cobra, ni protocol; vaig ser jo. Del que sí que estic convençut és que això es resoldrà molt aviat i per a la satisfacció de tots els votants i militants del PP", va concloure.

Fotografia de portada: imatge de recurs de Mariano Rajoy acompanyat d'Isabel Díaz Ayuso en la presentació del seu llibre a Madrid