Rajoy: "Puc escoltar propostes sempre que no vagin en contra de la integritat territorial" / Sergi Alcàzar “Una gran persona, brillant i entregada a Espanya”. Així ha presentat el candidat del PP per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, a Mariano Rajoy al fòrum d’opinió Barcelona Tribuna. El ministre de l’Interior ha explicat, també, que les famílies de Rajoy i del menor de 17 anys que el va agredir ahir a Pontevedra es coneixen. El president del Govern espanyol ha centrat el seu discurs, sobretot, en la situació que viu Catalunya, en la reforma (o no reforma) de la Constitució i en la “inestabilitat política” que viuria Espanya si triomfen els socialistes o la nova política.

La qüestió catalana

La qüestió catalana no ha quedat enterrada aquesta vegada, com va passar al cara a cara que Rajoy va fer amb Pedro Sánchez aquest dilluns. “M’agradaria que Catalunya tingués un govern normal” perquè “el que s’està produint al Parlament no és edificant”, sinó “perjudicial per a la comunitat”, ha manifestat el candidat del PP. Rajoy ha denunciat que “el procés independentista va contra un món que camina cap a projectes d’integració” i ha recordat que “després de proposar un pacte fiscal, es va demanar un referèndum que no es podia autoritzar”.

Tot, menys la independència

Davant d’això, l’encara president espanyol ha fet una crida als “catalans que van votar separatisme” i els ha plantejat “parlar de tot menys de posar en entredit la sobirania nacional”. “Puc escoltar propostes sempre que no vagin en contra de la integritat territorial”, ha sentenciat. Ara sí. Ja al final de la campanya, Rajoy ha proposat un “diàleg amb Catalunya el 2016 per modificar i millorar el model de finançament autonòmic”.

Catalunya a l’espanyola

Pensant en la XI legislatura espanyola, Rajoy ha anunciat que “la reforma del finançament autonòmic serà una de les meves prioritats”. Tanmateix, però, ha destacat que “qui critica el model de finançament autonòmic són aquells que van votar-hi a favor” i ha recordat que ell no ho va fer. “Estic a favor de modificar-lo i ho farem en els pròxims mesos”, ha revelat.

La (no) reforma constitucional

El president espanyol no s’ha mostrat gaire favorable a reformar la Constitució espanyola tot i que ha demanat saber “quins canvis concrets proposen” perquè tot i que “no és una prioritat, no em nego a reformar res”.  

Rajoy-Mas

Rajoy ha tornat a fer referència a les reunions mantingudes amb el president en funcions ja que ha sigut “el president autonòmic amb qui m’he reunit més en públic i en privat”. També ha opinat que Artur Mas “va començar bé el seu mandat amb el suport del PP català, encara que va ser una etapa molt dura”.  

Reforma laboral

Rajoy té clar que “no em faré enrere amb la reforma laboral” perquè creu que “ha estat molt positiva” i, a més, ha tornat a recordar que el 2014 “vam donar conferències a cimeres internacionals sobre com les reformes treuen un país de la crisi”. El seu objectiu de cara a la legislatura que ve és “crear cada any 500.000 llocs de treball” i “promoure 100.000 llocs d’FP dual” perquè, en cas que repetís com a president espanyol, “l’obligació del Govern és facilitar les condicions perquè els emprenedors i els empresaris creïn ocupació”.

Vella i nova política

El PP creu que el més important en aquests moments és que a “Espanya hi hagi estabilitat política” i que “una coalició entre el PSOE i Podemos no seria bona per al país” perquè seria “una coalició d’esquerres i de qui ens va ficar en aquesta greu crisi”. Sobre el candidat de Ciutadans, Albert Rivera, ha opinat que si no l’investeix a ell, “suposo que donarà suport a Pablo Iglesias”.