20 milions de llocs de treball el 2020. Aquesta va ser una de les promeses de Rajoy a la campanya del 26-J, que avui ha tornat a aparèixer amb el bon balanç de l'atur a Espanya. Tot amb una advertència a Catalunya. I és que el president del govern espanyol ha condicionat el seu màxim compromís en matèria laboral a la situació política futura a Catalunya. "Si a Catalunya es fan les coses amb sensatesa, Espanya podrà créixer aquest any per sobre del 3% i crear mig milió de llocs de treball el 2018", ha exposat el president, que no ha dubtat a relacionar la qüestió catalana amb una possible desacceleració en el creixement econòmic d'Espanya.

En un discurs a Galícia, el president espanyol ha fiat la seva llarga i repetida promesa a la situació a Catalunya. Segons ha exposat, en una clara referència a la política catalana, "si fem les coses amb sentit comú i cada un posa de la seva part" es podran garantir els 20 milions de llocs de treball el 2020, la qual cosa Rajoy també ha relacionat amb una recaptació més important i la continuïtat de la construcció d'infraestructures, com l'AVE a Galícia.

Catalunya, "la incertesa"

Per Rajoy, l'única amenaça en el dia d'avui per a l'economia espanyola és la situació política a Catalunya. De fet, així ho ha catalogat: "És l'únic factor d'incertesa", ha exposat el president del govern espanyol, en la mateixa línia de l'expressat aquest matí per les autoritats del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, que han catalogat la baixada de l'atur com a negativa, malgrat que ha experimentat una reducció similar a la del conjunt d'Espanya.

La mateixa ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha assegurat avui que les dades de l'atur a Espanya i a Catalunya podrien haver tingut millors xifres si no hagués estat per la qüestió catalana, que segons Báñez ha refredat la recuperació de l'ocupació. En sintonia, el secretari d'Estat d'Ocupació, Juan Pablo Riesgo, que ha fet la valoració en nom de la Conselleria de Treball, ha exposat que l'evolució de l'atur a Catalunya "no ha estat positiva".

Reducció de l'atur a Catalunya

Catalunya ha tancat l’any amb la millor dada d'atur de la darrera dècada. 35.627 persones han deixat de formar part de les llistes de desocupació (-7,85%), fet que deixa el país amb 418.018 aturats en el tancament de l'any. Catalunya s’ha situat en segon lloc en creació d'ocupació a l'Estat espanyol en termes absoluts, només per darrere de la Comunitat de Madrid (+119.364).

En el conjunt de l'Estat, el nombre d'aturats es va situar en finalitzar el 2017 en 3,41 milions de persones en tot l'Estat, amb una caiguda similar a la catalana (-7,84%).