El president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut a la Moncloa quan encara s'està duent a terme el debat d'investidura del nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per advertir que ha donat "instruccions" per "donar resposta" des dels mecanismes de l'Estat de dret a qualsevol actuació del nou Govern de la Generalitat, el seu president, el Parlament o les institucions catalanes contrària a l'ordre constitucional.

"El Govern no deixarà passar ni una sola actuació que pugui contravenir la sobirania espanyola o les lleis", ha advertit el cap de l'Executiu espanyol, en una compareixença sense preguntes. Rajoy s'ha remès a la sentència del Tribunal Constitucional que va anul·lar la resolució de desconnexió aprovada pel Parlament el 9 de novembre passat amb els vots de JxSí i la CUP. Puigdemont, que relleva Artur Mas després de la renúncia a la candidatura a la presidència, serà investit nou president amb els 62 vots de JxSí i 8 dels 10 possibles de la CUP.

Suport de Sánchez i Rivera

El cap de l'Executiu central, que ha titllat la prevista elecció de Puigdemont com "una investidura in extremis d'un candidat que no ho era", ha obtingut el suport del líder del PSOE, Pedro Sánchez, y del de C's, Albert Rivera, amb els quals ha contactat en el dia d'avui per plantar cara al "desafiament sobiranista". En canvi, no ha pogut conversar amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias, amb qui provarà de fer-ho demà.

Govern en funcions

"L'Estat funciona sempre i la democràcia té sempre la mateixa validesa, encara que el Govern estigui en funcions", ha dit Rajoy, que ha reiterat que l'Executiu continua comptant amb els instruments que li dóna la llei i l'Estat de dret i ha assegurat que no li faltarà "ni fermesa ni determinació per continuar defensant la unitat d'Espanya".

"Els espanyols poden estar tranquils", ha subratllat el líder del PP, que també ha garantit que "ni s'obrirà un procés constituent" ni es crearan institucions catalanes al marge de la llei, en al·lusió al desenvolupament de les estructures d'Estat previstes en el full de ruta dels partits independentistes.

(FOTO: EFE)