Espanya s’ha tenyit de blanc aquest cap de setmana de Reis, i les conseqüències han estat de tot menys agradables a Segòvia, on 3.000 vehicles han quedat atrapats a la carretera durant una vintena d’hores.

Davant d’això, les institucions s’han afanyat a treure’s les culpes de sobre i buscar-les fora, i els partits de l’oposició no han dubtat a assenyalar l’Executiu de Mariano Rajoy.

És en aquesta tessitura que alguns usuaris de la xarxa han volgut treure a la llum unes declaracions del president espanyol l’any 2009. En aquell moment era el líder de l’oposició, i va demanar la dimissió de la llavors ministra de Foment, Magdalena Álvarez, per una nevada que va dur al tancament de l’aeroport de Barajas durant 20 hores.

Rajoy no es va estalviar retrets contra Álvarez, de qui en va subratllar una “incompetència supina” i de donar unes explicacions “que no arriben ni a còmiques”. Així, va assegurar que el tractament que estaven rebent els espanyols per un esdeveniment així era “impropi d’un país civilitzat”: “es tracta la gent a puntades de peu, i la gent mereix respecte”, va deixar anar.

Per posar la cirereta, va demanar la dimissió de la llavors ministra.

En aquesta ocasió, encara no s’han posat dimissions de ministres sobre la taula, però el que sí que ha fet el govern espanyol és llançar pilotes fora... Caldrà veure quines explicacions donarà el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, en la compareixença que farà al Congrés pel gran col·lapse d’aquest cap de setmana.