Més de 3.000 vehicles atrapats durant tota la nit a la província de Segòvia, molts dels quals han hagut de ser rescatats per la Guàrdia Civil o fins i tot per l'UME, cos integrant de les Forces Armades. És el balanç del col·lapse per la gran nevada que s’ha produït al centre d’Espanya, i del qual ara ningú en vol ser culpable. La DGT se'n renta les mans i n'assenyala els conductors, els partits de l’oposició miren el govern espanyol, mentre que l’Executiu ha anunciat que obrirà un expedient a la concessionària de l’AP-6, la carretera que ha estat víctima de la nevada.

Crítiques de l'oposició

El PSOE, Unidos Podemos i Ciutadans només uneixen forces quan toca criticar el govern de Mariano Rajoy, i amb motiu de la nevada n'hem pogut veure un nou exemple.

El més contundent ha estat Pablo Iglesias, que s’ha afanyat a demanar la compareixença del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, en un missatge de Twitter. En aquest, ha criticat que s’han fet “molts visques al Rei i molta bandera, però la corrupció i la incompetència són la realitat del govern [espanyol]”. Així, assegura que “la falta de previsió és un clàssic de cada hivern”:

Per la seva banda, el secretari general de Ciutadans al Congrés, Miguel Gutiérrez, no només ha demanat la compareixença de De la Serna, sinó que també del ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido. El líder del partit, Albert Rivera, ha afegit que “el govern [espanyol] no pot arrossegar els peus, i menys en temes que afecten la seguretat”:

També ha volgut criticar l'actitud de l'Executiu espanyol Pedro Sánchez, que ha assegurat que el Ministeri de Foment i la DGT “hauran d’explicar aquesta absoluta falta de previsió que ha derivat en caos”.

Foment, contra la concessionària

El ministre De la Serna no ha pogut evadir les proposicions de l’oposició i ha anunciat que compareixerà al Congrés per les retencions de Segòvia, que ha reconegut que han desencadenat en una situació “dramàtica”.

Ara bé, De la Serna no ha fet recaure la culpa sobre el govern espanyol, sinó sobre la concessionària de l’AP-6, la companyia Iberpistas, “qui hauria de tenir els mitjans” de neteja de l’autopista en cas de nevada.

El ministre també ha explicat que la Delegació del Govern Espanyol a Castella i Lleó és la responsable d’activar els mecanismes d’emergència, si bé Foment també ha creat un gabinet d’emergència, que presideix el ministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido.

La DGT culpa els conductors

La Direcció General de Trànsit (DGT) també s’ha tret de sobre tota responsabilitat de les grans retencions. De fet, n'ha assenyalat directament els conductors.

En paraules del director de la companyia, Gregorio Serrano, “es coneixia perfectament i amb antelació la nevada que cauria”, de manera que els conductors “no se n’han assabentat” o no haurien pres les precaucions necessàries. En aquest sentit, ha volgut deixar clar que “molts vehicles anaven sense cadenes”.

Serrano també ha anunciat que “seguiran treballant”, per deixar clar que s’han pres “totes les mesures que una nevada excepcional permet prendre".

L’AP-6 a l’altura de Segòvia ha estat reoberta aquest diumenge a la tarda en tots dos sentits de manera provisional. Això ha estat després d’una retenció que s’ha allargat durant una vintena d’hores, entre d’altres coses perquè s'ha decidit que les màquines llevaneu de la Diputació de Segòvia no treballessin durant la nit per problemes de “seguretat”.

En les properes hores, la Unitat Militar d'Emergències (UME), cos pertanyent a l'Exèrcit, continuarà a l'autopista a l'alçada de Villacastín (Segòvia), per si tornés a empitjorar la meteorologia.