L'expresident del govern espanyol i expresident del PP a nivell espanyol, Mariano Rajoy, ha arremès contra l'Executiu central i el seu Consell de Ministres i ho ha fet amb una crítica al llenguatge inclusiu que promou la formació morada. "Hi ha massa puntada de peu al diccionari; el 'todes', el 'hijes', massa puntada de peu al diccionari", ha proclamat, després de la qual cosa ha rebut un sonor aplaudiment.

En la seva intervenció en el 17è Congrés del PPdeG, que ha reelegit Alberto Núñez Feijóo com a president del partit per cinquena vegada, ha subratllat que mentre que a Galícia els ciutadans "poden estar tranquils, no passa igual a 600 quilòmetres".

"Perquè aquests, en lloc de posar la gent tranquil·la, la posen dels nervis, i l'únic que pot ajudar-nos en una circumstància com aquesta, és que sabem que hi ha una alternativa assenyada per al futur amb el PP i Pablo Casado, al qual tots ajudarem cadascú en el que pugui", ha subratllat.

Dit això, ha arremès contra el govern d'Espanya. "Hi ha massa política de tuit, de titular, de propaganda. Massa embolics encara que se n'hagi anat Pablo Iglesias, dins i fora, amb el Suprem, amb el Constitucional", ha manifestat, per agregar que així "és molt difícil" que un govern s'ocupi de la gent. "I hi ha massa puntada de peu al diccionari, el 'todes', el 'hijes'. Massa artista de la llengua espanyola al Consell de Ministres", ha sentenciat. D'aquesta manera, Rajoy s'ha referit també a la clatellada que va suposar per al Govern de Pedro Sánchez que el TC declarés inconstitucional el primer estat d'alarma.

En la seva arribada al congrés, Rajoy ha respost de forma succinta a la pregunta de si s'identifica més amb el PP d'Isabel Díaz Ayuso o el del mateix Feijóo, amb referència a les dues 'ànimes' de la formació popular, la més 'escorada' a la dreta o la més situada en el centre: "Soc del PP de Galícia i vinc a donar suport a Feijóo". Malgrat ser reelegit, el president gallec no ha confirmat si es presentarà la Xunta el 2024.

Casado fa balanç

Gairebé en paral·lel a tot això, el líder dels populars, Pablo Casado, ha convocat aquest dimecres 21 de juliol a la Junta Directiva Nacional del PP --màxim òrgan del partit entre congressos-- per fer balanç dels seus tres anys al capdavant de la Presidència del Partit Popular.

Casado ha fixat a les 12.00 hores la Junta Directiva del PP, un òrgan que integren els membres del comitè de direcció, els barons territorials, així com parlamentaris i càrrecs provincials, sumant més de 300 membres del partit. Els Estatuts estableixen que ha de reunir-se "almenys, una vegada cada quatre mesos", però les restriccions imposades per la pandèmia han relaxat aquest calendari.

 

Imatge principal: l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, en el 17è Congrés del PP de Galícia, a Santiago de Compostel·la (Galícia) / Foto: Europa Press