El líder del PP de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha revalidat aquest dissabte per cinquena vegada el seu lideratge en el partit amb el suport del 98,3% dels alguna cosa més de 800 compromissaris que s'han desplaçat al Multiusos do Sar compostel·là en un congrés marcat per la pandèmia, i en el que, sumant els convidats, s'han superat els 1.100 assistents, un aforament molt menor del que és habitual en aquest tipus de cites del PPdeG. Del total de vots emesos, 801 delegats han dit sí a la candidatura del dirigent d'Os Peares. Amb tot, hi ha hagut també 14 vots en blanc i un de nul.

Sense gairebé incògnites en clau orgànica, el president havia revelat aquest divendres el conjunt de la seva nova direcció, en la qual repeteix com a secretari general Miguel Tellado, el qual va aconseguir convocar a Galícia la major part de barons autonòmics del seu partit. El missatge resultat d'això ha estat una foto amb què s'ha reivindicat la diversitat del partit compatible amb la unitat. Feijóo ha reivindicat: "Tots som el PP d'Espanya".

Feijóo també va aprofitar la passada jornada, ja en clau autonòmica, per proclamar que es presentava amb el repte de les municipals en el focus --ha sumat nombrosos perfils municipalistes en la seva candidatura-- i, també quan es convoquin les generals, per ajudar Pablo Casado a arribar a La Moncloa.

No hi ha hagut compromís exprés, tanmateix, de ser el candidat a la Xunta el 2024, encara que molts dirigents gallecs li ho han demanat fins i tot públicament aquest dissabte. La seva reelecció d'aquest dissabte li blindaria per a això, però Feijóo ha evitat explicitar-ho en les seves diferents intervencions i malgrat ser preguntat expressament quan va presentar els avals.

Suport de Rajoy

Feijóo ha rebut també el suport de l'expresident del govern espanyol i del PP Mariano Rajoy, que ha respost de forma succinta a la seva arribada al congrés a la pregunta de si s'identifica més amb el PP d'Isabel Díaz Ayuso o el del mateix Feijóo, amb referència a les dues 'ànimes' de la formació popular, la més 'escorada' a la dreta o més situada en el centre: "Soc del PP de Galícia i vinc a donar suport a Feijóo".

Casado fa balanç

Gairebé en paral·lel a tot això, el líder dels populars, Pablo Casado, ha convocat aquest dimecres 21 de juliol a la Junta Directiva Nacional del PP --màxim òrgan del partit entre congressos-- per fer balanç dels seus tres anys al capdavant de la Presidència del Partit Popular.

Casado ha fixat a les 12.00 hores la Junta Directiva del PP, un òrgan que integren els membres del comitè de direcció, els barons territorials, així com parlamentaris i càrrecs provincials, sumant més de 300 membres del partit. Els Estatuts estableixen que ha de reunir-se "almenys, una vegada cada quatre mesos", però les restriccions imposades per la pandèmia han relaxat aquest calendari.

 

Imatge principal: el líder del PP de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, al congrés del partit que s'ha celebrat aquest dissabte / Foto: Europa Press