El president espanyol en funcions i candidat del PP, Mariano Rajoy, no ha dubtat avui a burxar en les dificultats que pateix el Govern de Carles Puigdemont per aprovar els pressupostos i ha advertit que la Generalitat ha trobat “més lleialtat i col·laboració” en l’Executiu de Madrid que en alguns socis parlamentaris, en referència a la CUP. Rajoy, que ha fet aquestes valoracions durant un acte convocat aquest matí a Barcelona per presentar 20 propostes concretes que són la base del seu programa electoral per al 26-J, ha volgut llançar durant el seu parlament una crida explícita als votants moderats "farts" del debat independentista.

“Mai hi ha hagut, almenys que jo conegui, un acord més deslleial que el de la CUP amb el Govern de Catalunya, però van ser ells els que van escollir-los com a socis, no els altres”, ha destacat.

Enfront del que ha descrit com a “socis de darrera hora, compromesos no amb l’autogovern, sinó en una revolució que no és possible”, ha recordat el suport que va brindar en el seu dia el PP que va garantir els vots necessaris per aprovar els pressupostos de Govern català.

Tàctiques de curta volada

Ha estat en el tram final de la intervenció quan Rajoy s’ha referit a Catalunya i el debat sobre el procés sobiranista. “No ens trobaran mai en la il·legalitat, la independència, la ruptura o l’extremisme, però sí en el pacte, el diàleg i buscar solucions”, ha assegurat el president en funcions que ha volgut distingir explícitament entre “catalans i independentistes” i ha criticat “tàctiques polítiques de curta volada”, en referència a la proposta del PSOE de reforma de la Constitució.

El líder del PP, després de treure pit davant la feina aconseguida pel seu govern i plantejar els reptes de futur, ha assegurat que res del que es planteja Espanya s’aconseguirà si hi hagués un trencament. És en aquest punt que ha fet una apel·lació directa a “l’afartament de tots aquells que avui se senten utilitzats al servei d’una causa que no era la seva”, en referència a l’independentisme.

A parer seu, els catalans “veuen cada dia que passa com es fa necessari abandonar les quimeres avui segrestades per una drecera d’extremistes i tornar a la realitat de les coses que importen”. “Tindrem la mà estesa no per burlar la llei sinó per construir junts el futur”, ha assegurat.

Radicalisme rampant

Pel que fa els propers comicis a l’Estat, ha assegurat que “la moderació, la sensatesa i el sentit comú s’oposarà i guanyarà al radicalisme rampant avui en algunes zones del nostre país”.

Al llarg de tot el seu parlament, Rajoy ha acceptat una mínima escletxa d’autocrítica per admetre que són “conscients que hi ha coses que es podien haver fet millor”, però immediatament ha afegit que el seu partit ha hagut de governar en una etapa molt difícil.