Mariano Rajoy ha apartat del seu govern tots els membres que ocupaven la cúpula del Ministeri de l'Interior quan van tenir lloc les escoltes de l'Operació Catalunya l'any 2012. El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres els nous nomenaments, després que Jorge Fernández Díaz, que va impulsar les maniobres contra líders independentistes catalans amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, hagi estat rellevat definitivament de la cartera. Amb els canvis al Govern després de la investidura, el president espanyol neteja la cara del seu Executiu davant l'independentisme i depura presumptes responsabilitats en la direcció del Ministeri de l'Interior. El fet comporta fer net per al diàleg que Rajoy afirma que vol mantenir amb la Generalitat per als propers 4 anys.

Fernández Díaz ha estat a la pràctica el principal depurat per Rajoy, després de decidir que fos l'exalcalde sevillà Juan Ignacio Zoido el seu substitut. El ministre ha quedat gairebé invalidat en opinió de la majoria de grups al Congrés per exercir qualsevol forma d'activitat política de responsabilitat. És per aquest motiu que el Partit Popular ni tan sols va aconseguir col·locar-lo aquesta setmana en la presidència de la comissió d'Exteriors de la Cambra Baixa. La pressió dels grups va portar el PSOE a trencar el pacte amb el PP de no votar el seu candidat i Rajoy va batallar fins a adjudicar-li una comissió menor sense votació.

Així les coses, l'exministre no es desempallegarà de la xacra de l'Operació Catalunya. El Congrés li deixa en el seu expedient una reprovació i una futura comissió d'investigació que li serà oberta per "persecució de rivals polítics" i la creació d'una "policia política", segons el PSOE i Podemos. Però els populars no reconeixen formalment l'envergadura dels fets: primer, el seu discurs s'ha basat a criticar la forma com es van realitzar les gravacions al despatx del ministre que van destapar l'escàndol, i segon, fonts parlamentàries lamenten que un ministre de l'Interior "d'una gran potència com Espanya" acabi d'aquesta manera la seva trajectòria.

Però conscient que la imatge del seu govern no només estava deteriorada davant l'independentisme, sinó també entre l'oposició, i assumint la seva debilitat parlamentària, Rajoy ha confiat en Zoido per renovar la resta de la cúpula del ministeri. Ara aquest ha decidit que el seu 'número dos' al capdavant de la Secretaria d'Estat de Seguretat sigui el diputat del PP i exalcalde de Còrdova José Antonio Nieto. Així, un llicenciat en Dret rellevarà Francisco Martínez. Martínez és recordat per haver titllat de "falses i difamatòries" les paraules de l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, quan va denunciar que la trama ordida al Ministeri de l'Interior era una "vergonya".

Al mateix temps, també es renoven els caps de la Guàrdia Civil i la Policia. En el primer dels casos, José Manuel Holgado substituirà Arsenio Fernández de Mesa, i en el segon, Germán López Iglesias, Ignacio Cosidó. Holgado Merino té 56 anys, va ser número dos de la seva promoció i fins ara era magistrat de la Secció Tercera de l'Audiència Provincial de Sevilla, on va ser ponent encarregat de recursos relatius a la mort de la jove sevillana Marta del Castillo. López Iglesias és de professió enginyer agrònom i ha estat diputat entre els anys 2000 i 2008.

Martínez, Fernández de Mesa o Cosidó no s'ha demostrat que tinguessin coneixement de la trama. Ara bé, els recanvis poden respondre també a la voluntat de liquidar l'estructura de poder que Fernández Díaz havia construït entorn seu i el malestar dels cossos de seguretat. De fet, l'excomissari de Policia José Manuel Villarejo va reconèixer l'existència en el si del Ministeri d'una Operació Catalunya. I s'havia especulat que les escoltes s'havien d'emmarcar en la batalla interna entre Marcelino Martín Blas, cap d’Afers Interns del Cos Nacional de Policia, i el Director Adjunt Operatiu, Eugenio Pino

Martin Blas va ser un dels noms citats per Villarejo i va ser aleshores cessat per Jorge Fernández Díaz precisament quan investigava alts comandaments policials vinculats amb Eugenio Pino. El nom de Martín Blas també apareix rere l’entramat d’amenaces de l’Estat espanyol contra la Banca Privada d’Andorra per aconseguir suposades informacions bancàries de Jordi Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras. 

Cessament de De Alfonso

Així i tot, el primer a caure no va ser un càrrec del Govern espanyol. L'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, va ser cessat pel Parlament de Catalunya quan van sortir a la llum pública els intents de fabricació d'escàndols contra líders independentistes de CiU i ERC que posaven de manifest les converses que va mantenir amb el ministre Fernández Díaz. En aquella ocasió, la Cambra catalana va obrir una comissió d'investigació. De Alfonso no ha quedat inhabilitat per exercir altres tipus d'activitat, i un cop substituït per Miguel Ángel Gimeno, es manté com a jutge a Santander, on s'ha traslladat.