Com diu la dita: a la tercera, va la vençuda. Però aquesta vegada serà només de forma suspensiva. Mariano Rajoy ha pujat aquest dimecres a la tribuna del Congrés per demanar la confiança d'una Cambra amb l'atenció posada en la presència de l'exsecretari general socialista Pedro Sánchez. Rajoy no ha fet un discurs orientat –només– a exposar els objectius de la legislatura. Era en realitat una advertència velada al PSOE que Espanya "demana un govern amb estabilitat, que pugui governar", sense incertesa econòmica i política. I un Estat també, que combati el que defineix com a "desafiament" independentista a Catalunya.

"No podem estar indefinidament en funcions, no convé a ningú, acaba lesionant els interessos de tots. No podem convocar eleccions cada sis mesos", advertia Rajoy davant el repte que té al davant d'avenir-se amb els seus rivals. El líder del Partit Popular ha rememorat les actuacions del seu mandat, com seria el fet d'haver creat més de "mig milió" de llocs de feina a l'any i la permissivitat de Brussel·les davant la inestabilitat política. Així i tot "tot té un límit" amenaçava el president, i la confiança dels mercats, també, com ha volgut recordar, per tal de consolidar el creixement econòmic.

Conscient que afronta un repte sense cap pacte d'Estat assegurat, Rajoy ha buscat en tot moment el to conciliador amb Ferraz. Ha passat molt per damunt de la resolució del comitè federal i ni tan sols ha fet una referència a la possibilitat que el Grup Socialista es trenqui pel sentit del vot, l'abstenció. És aquí on ha apel·lat al PSOE per a una legislatura que sigui "tranquil·litzadora i duradora". "Estaríem enganyant els espanyols dient que amb un govern efímer és suficient", els ha retret amb un argument patriòtic.

En un intent de cercar l'estabilitat, el president ha posat damunt la taula tres ofertes per sumar a la resta de grups: pensions, educació i finançament autonòmic. Així, s’ha compromès a la creació d’una subcomissió parlamentària que permeti l’elaboració d’un acord consensuat en sis mesos. Tanmateix, la triple ofensiva es prefigura com un intercanvi de cromos amb el PSOE per als pressupostos del 2017. Com ha explicat, està disposat a convocar una conferència de presidents autonòmics al Senat per trobar una "diagnosi compartida" sobre la situació del model econòmic. 

Rajoy ha exhibit les debilitats de la legislatura sense embuts. Primer, ha afirmat que la seva era l'alternativa de govern, "l'única i raonable, com ha demostrat el temps", en al·lusió als pactes alternatius que també sumen aritmèticament. La segona, que s'estava votant "no a eleccions", és a dir, com si d'una legislatura del mal menor es tractés. El tercer, que li caldrà "diàleg i cooperació", als quals no estaven acostumats a la Moncloa en els anys de majoria absoluta. L'objectiu és garantir la "solidesa, la governabilitat, l'estabilitat" pels propers quatre anys.

Un pacte econòmic per Catalunya

Però si hi ha un tema cridat a unir les forces "constitucionalistes" és el "desafiament" de l'independentisme a Catalunya. Garantir la sobirania nacional és per al nou cap de l'executiu "la primera prioritat" de tot president, i la seva. "Ningú pot privar el poble espanyol del seu dret exclusiu a decidir sobre el seu futur i el seu territori", ha assegurat. Entre rialles de la bancada del PDECat, Rajoy ha afirmat que tenia disposició al diàleg i la cooperació amb la Generalitat de Catalunya. "Sempre he valorat la seva capacitat d’acollida i dinamisme", ha reconegut.

El president ha suggerit, per bé que de forma molt velada, la possibilitat de revisar algun tipus d'acord econòmic a la Generalitat. "Estic disposat a buscar fórmules que acomodin millor la solidaritat interterritorial, però amb respecte legalitat i drets de tots els espanyols", ha afirmat com si insinués que això podria ser a canvi que el referèndum proposat pel president Carles Puigdemont no es celebri.

La corrupció

La pedra a la sabata del nou govern serà la inestabilitat. Però al Partit Popular, la xacra de la corrupció serà atentament vigilada per Ciutadans. "Avui a Espanya els ciutadans poden comprovar que no hi ha impunitat contra la corrupció", ha dit entre ironies d'alguns diputats de Podemos. Aquí ha fet una picada d'ullet a C's, l'única formació que votarà demà 'sí', a més de Coalició Canària. "Vam signar un pacte anti-corrupció, com saben", ha recordat sobre l'acord d'investidura.

I en aquest punt és on Rajoy no ha pogut evitar treure el parlamentari que porta a dins per combatre les crítiques d'alguns socialistes que li retreien la corrupció. "Ningú pot parlar d'infal·libilitat en aquest tema", ha explicat en una al·lusió molt velada als casos dels ERO a Andalusia, o altres escàndols de corrupció on s'han vist involucrats els seus rivals socialistes en la història recent espanyola. I també, en al·lusió al PP, un reconeixement poc habitual en el president que dissabte revalidarà en el càrrec.