En menys de tres setmanes, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha rebut una segona estocada per part del Congrés dels Diputats. La primera va ser durant en el ple en què el Partit Popular es va quedar sol i l'oposició va aprovar una comissió d'investigació per les escoltes al ministre quan conversava amb el director de l'Oficina Antifrau en el marc de l'Operació Catalunya. La segona garrotada ha arribat aquest dimarts a la comissió d'Interior, on el PDECat ha aconseguit tirar endavant una proposició no de llei per reprovar les accions del ministre. Els populars s'han quedat sols, però han fet pinya amb Ciutadans per carregar contra "l'antiga Convergència".

El diputat dels demòcrates, Sergi Miquel, ha estat l'encarregat de presentar la proposició. Miquel ha relatat les escoltes que van ser enregistrades durant les converses amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau, Daniel De Alfonso. "Si això fos un capítol de House of Cards, podria fer riure el ministre", ha denunciat Miquel. El diputat s'ha preguntat si formava part de les tasques d'Interior "destrossar el sistema sanitari", com revela De Alfonso en la conversa, alhora que ha fet una al·lusió al franquisme. "La por al rival polític s'enterrava el 1975, però el PP segueix disposat a fer-ho", ha tancat.

Ciutadans manté un pacte d'investidura amb Mariano Rajoy que l'obliga a fiscalitzar les accions pel que fa a la regeneració. "Efectivament, votarem a favor" [de la reprovació] ha dit el diputat de C's, Miguel Gutiérrez. Així i tot, ha carregat contra els independentistes del PDECat dissimulant la crítica al ministre. "Denuncien aquest tipus de processos quan ells han fet coses similars amb el CESICAT, o amb els Mossos per aconseguir informació sobre altres rivals polítics. No és de forma exclusiva per al ponent de la proposició no de llei [la crítica]. Ells també ho fan en el seu govern autonòmic”, ha reblat sobre la Generalitat, sempre presumptament.

El PP ha posat en pràctica la tàctica que la millor defensa és un bon atac, i s'ha sumat a C's. "És el dia de la marmota. Ho fan per tapar els problemes de l'antiga Convergència" ha dit el diputat. El govern espanyol manté el focus de la qüestió en qui va gravar la conversa "de forma delictiva" i la va filtrar "parcialment tallada", en comptes de valorar-ne el contingut. El portaveu del PP ha exigit "no insultar" policies, fiscals i jutges, considerant que no creen "proves falses" sinó que serien els independentistes catalans els qui "dia sí, dia també desobeeixen les lleis".

És en aquest punt on el front PSOE-Podemos s'ha posat de costat del PDECat en defensa de les "llibertats i drets". La portaveu del PSOE, Ángeles Álvarez, ha reiterat la petició de cessament de Jorge Fernández Díaz. Escombrant cap a casa, la socialista ha explicat la "llista" d'ocasions en què el titular d'Interior no hauria respectat l'Estat de Dret.  "Al diputat Trevín [del PSOE] li van fer espionatge polític. No es pot ser ministre d’una democràcia qui té un sistema de policia política. Ha creat una camarilla policial per encobrir determinats casos", ha denunciat.

Els podemistes, per part de Rafael Mayoral, s'han pronunciat en termes similars a la resta de representants que han intervingut. "Són inacceptables, inacceptables, els comportaments que hem conegut. És d’especial gravetat l'existència de números policials per perseguir la dissidència política. La utilització política del ministeri de l’Interior erosiona els drets i llibertats. Perquè erosiona les forces dels funcionaris”, ha dit Mayoral. A aquests efectes, més discrets han estat el PNB, i ERC, els quals s'han limitat a anunciar que votarien a favor, sense afegir altres valoracions al seu punt. 

La proposta s'ha aprovat amb 15 vots a favor de tots els comissionats i 14 dels del PP. Aquesta inclou un segon punt en què s'insta el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a cessar "immediatament" Fernández Díaz. El titular de l'Interior ja ha lamentat en diverses ocasions la "irresponsabilitat" que creu que ha comès el PSOE defensant l'obertura de la comissió d'investigació aprovada al ple el 20 de setembre. Així i tot, el ministre ja va dir que si calia anar-hi, ho faria, per bé que la seva continuïtat al capdavant d'Interior és encara una incògnita de la Moncloa.