El Congrés dels Diputats ha aprovat la creació d'una comissió d'investigació al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per les converses amb l'excap de l'Oficina Antifrau Daniel De Alfonso. Amb 206 vots a favor, 136 en contra -tots del Grup Popular-, i dues abstencions, es procedirà així a investigar si el ministre va fer ús de les institucions de l'Estat per perseguir i fabricar proves falses contra els seus adversaris polítics, l'anomenada 'Operació Catalunya'.

L'aprovació s'ha fet després d'un debat força caldejat, que no ha comptat amb la presència del ministre Jorge Fernández, que ha arribat a l'hemicicle just en el moment de la votació enmig d'un fort rebombori. 

Durant el debat parlamentari, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabirel Rufián, ha demanat que no hi hagi més "senyors X" ni "Vitos Corleone sense honor". Rufián ha dit que la qüestió no va d'un partit, sinó de "gent decent contra gent indecent". "Jo sí que els vull guanyar una guerra 80 anys després a la trinxera d'una comissió d'investigació", ha manifestat Rufián, que ha reproduït mitjançant una tauleta i des de la tribuna fragments de les gravacions de Fernández Díaz.

També el portaveu del Partit Demòcrata, Francesc Homs, ha reproduït les paraules de Fernández Díaz, en aquest cas llegint-les de les seves anotacions, i ha assegurat que "sembla un guió de Mortadelo i Filemón, però que reflecteix fets molt greus". A més, Homs ha qualificat els populars de no ser "dignes de representar aquestes institucions que diuen voler representar". Segons el portaveu del PDC, "quan s'està disposat a traspassar totes les línies, a utilitzar diners públics, a crear una policia política, a manipular la fiscalia i els jutges per combatre els adversaris polítics, és que ja no estem ni en un Estat de dret ni en una democràcia".

"Estem davant el Watergate espanyol"

El portaveu de Podemos al Congrés, Íñigo Errejón, també ha volgut acusar Fernández Díaz d'insultar la intel·ligència dels ciutadans i de posar en risc la democràcia i ha titllat el ministre de "fracassat". També Xavier Domènech, d'En Comú Podem, ha volgut advertir que si -com diu a la gravació el ministre- Mariano Rajoy tenia coneixement de l'operació "estem davant del Watergate espanyol". També en aquest últim punt hi ha volgut posar èmfasi el diputat del PSOE Antonio Trevín, que ha dit que el coneixement de Rajoy dels fets seria "incompatible amb la democràcia".

En sentit contrari, el diputat del PP Rafael Merino ha negat que el Congrés pugui investigar "fets que van passar en una altra legislatura" i ha acusat el PSOE d'haver-se "unit als independentistes d'ERC i del Grup Mixt", referint-se així al PDC. "Vostès estan insultant la professionalitat de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, els jutges i els fiscals d'Espanya, perquè els estan acusant d'estar al servei del PP i del govern popular per fer pràctiques irregulars", ha criticat Merino. 

També Ciutadans ha votat a favor de la comissió, però ha aprofitat la intervenció per assegurar que el Govern català "fa el mateix" que Fernández amb els Mossos d'Esquadra.

La comissió d'investigació

Aquesta comissió va ser demanada en un primer moment per ERC i el Partit Demòcrata Català. Finalment, però, els partits independentistes han retirat les seves peticions per sumar-se a la presentada pel PSOE, que anava en el mateix sentit, i així afavorir que pogués tirar endavant.

L'exposició de motius de la iniciativa aprovada fa referència directa a les escoltes que van posar de manifest els detalls de la conversa que va mantenir Fernández Díaz amb el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya –on apuntava que la Fiscalia podia "afinar" acusacions contra els dirigents independentistes- així com a les manifestacions del comissari José Manuel Villarejo sobre l'existència d'un grup de policies designats pel ministre des del 2012, per seguir les activitats dels dirigents independentistes, fabricar dossiers i filtrar-los als mitjans de comunicació. 

La proposta del PSOE estableix que aquesta comissió estigui formada per tres representants de cada grup de més de cent membres (PP), dos de cada grup de més de 50 (PSOE i Podemos), i un de cadascun dels grups parlamentaris, i que a les votacions s'atengui el criteri de vot ponderat. La durada dels treballs, segons la proposta, serà de tres mesos, però aquest termini podria ser prorrogat per mesos d'acord amb el ple de la cambra.

El PSOE ja va advertir la setmana passada que si la comissió comença a funcionar i crida Fernández Díaz a comparèixer, aquest estarà obligat a acudir si no es vol veure imputat per un delicte de desobediència i inhabilitat per a càrrec públic, perquè les compareixences en comissió són obligades per als funcionaris de l'Estat.