El cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha instat avui els independentistes que resolguin aviat la situació que han generat a Catalunya i proposin un candidat a president "que vegi les coses d'una altra manera" i compleixi la llei. Rajoy s'ha referit a la situació política a Catalunya a la clausura de la convenció nacional sobre la presó permanent revisable organitzada pel PP a Còrdova.

"Espero -ha dit- que resolguin aviat si són capaços d'entendre la situació que ells han generat, que es nomeni una persona que vegi les coses d'una altra manera i sobretot que digui: soc un governant i per això compliré la llei, perquè és la meva obligació i és allò propi de països democràtics, civilitzats i avançats com Espanya". En aquesta línia, ha subratllat que la llei obliga tothom, però sobretot els governants.

Ho diem nosaltres i fins el mateix expresident de la Generalitat de Catalunya", ha assenyalat en referència als missatges que va enviar Carles Puigdemont al conseller Toni Comín.

El president del Govern espanyol ha explicat que alguns creien que l'executiu no adoptaria les decisions que després ha adoptat davant la situació a Catalunya (en referència a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució) i ha garantit que no permetrà mai que es jugui amb la unitat d'Espanya, la sobirania nacional o el dret de tots els espanyols a decidir el que volen que sigui el seu país.

Per a ell, el que ha quedat clar de tot el que ha passat a Catalunya és que la Constitució té instruments per defensar-se dels qui n'ataquen l'essència i que hi ha un govern espanyol disposat a utilitzar-los.

Rajoy ha assenyalat, en al·lusió a Ciutadans, que alguns diuen ara que tot s'ha fet gràcies a ells; segons Rajoy, en aquest assumpte (i en concret per aplicar el 155) aquest partit ha anat canviant de posició fins a arribar a donar-li suport.