El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dimarts que l'Executiu estudiarà emprendre "accions legals" davant la decisió de la Mesa del Parlament de Catalunya d'autoritzar la delegació del vot en la investidura de l'exconseller i diputat d'ERC Antoni Comín, des de l'exili.

En una roda de premsa a Moncloa amb el primer ministre turc, Binali Yildirim, Rajoy ha demanat que es recuperi el "seny" i la normalitat "política i social" a Catalunya amb la investidura d'un president que estigui "habilitat per governar".

Preguntat pels periodistes, Rajoy ha assegurat que el vot de Comín "no té cap sentit" i ha demanat a la Mesa que no pugui delegar el vot. "En democràcia el que han de fer els parlaments és elegir persones habilitades per governar", ha defensat, tot assegurant que "Catalunya necessita ja un govern legal que pugui dialogar amb tothom".

Preguntat per la decisió de la Fiscalia de Delictes d'Odi de denunciar nou professors d'institut de Barcelona pels seus comentaris en classe criticant l'actuació policial l'1 d'octubre, Rajoy ha donat el seu suport a la fiscalia davant uns fets que ha qualificat de "lamentables".

Rajoy EFE

Rajoy no veu discrepàncies entre Montoro i Llarena

Finalment, preguntat per les declaracions de Montoro sobre que no es van destinar fons públics a l'1-O, Rajoy ha rebutjat aquest dimarts que hi hagi "discrepàncies" entre el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que investiga el referèndum sobiranista i ha assenyalat que a partir d'ara ha de ser la Justícia la que determini si s'han "falsejat" factures; al seu entendre, aquesta és ja una tasca dels jutges perquè l'Executiu ha complert amb la seva.

Així s'ha pronunciat en ser preguntat si Montoro té el seu suport després d'assegurar que no es va gastar un sol euro públic al referèndum de l'1 d'octubre; tanmateix, el jutge Llarena ha acreditat una malversació de gairebé 2 milions d'euros en el procés sobiranista, de fet, el magistrat ha sol·licitat el titular d'Hisenda que expliqui en què es basa per fer aquesta afirmació.

A més, Rajoy ha afirmat que la col·laboració del seu Executiu amb els tribunals "sempre" ha estat, és i serà "total i absoluta". "I no hi ha cap discrepància. Cada un dins del seu àmbit de responsabilitat vetllem pel compliment de la llei", ha postil·lat.

Ha recordat que el Govern d'Espanya va recórrer al Tribunal Constitucional les partides dedicades en els Pressupostos als "esdeveniments" de l'1-O. "Es va guanyar i hi va deixar d'haver partides que poguessin dedicar-se al que es va produir l'1 d'octubre a Catalunya", ha assegurat, per afegir que "aquesta era la funció del Govern".