Les agendes del comissari José Manuel Villarejo indiquen, en nombrosos apunts, que l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy estava al corrent de les evolucions de l'operació Kitchen, segons assegura El Mundo. Segons aquestes anotacions, l'expresident espanyol era molt conscient de l'espionatge contra l'extresorer del PP, Luis Bárcenas.

El jutge de l'Audiència Nacional que investiga una presumpta operació "parapolicial" d'espionatge a Bárcenas ha citat com a investigats el proper 2 de juny l'excomissari José Manuel Villarejo i l'ex-número dos del Ministeri de l'Interior Francisco Martínez. La decisió del magistrat Manuel García Castellón es produeix després que l'excomissari José Manuel Villarejo admetés davant de la comissió parlamentària que també investiga aquesta operació haver tingut contacte directe via missatges "monosil·làbics" amb l'expresident del Govern Mariano Rajoy sobre l'operatiu.

Durant la seva compareixença, de tres hores i mitja, Villarejo va indicar que estaven al corrent de l'operatiu Rajoy; la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal; l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'exsecretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez, que era qui, segons ell, reportava a Sáenz de Santamaría en estar-hi implicat el CNI.

Aquestes anotacions a l'agenda de Villarejo servirien per confirmar el seu testimoni davant la comissió d'investigació parlamentària.

El número dos de Fernández Díaz

Una altra de les peces clau en aquest entramat és l'exsecretari d'Estat de Seguretat i exnúmero dos de l'exministre Jorge Fernández DíazFrancisco Martínez. Aquest està citat a declarar dimecres per parlar sobre la Kitchen i el dia abans ho farà a la comissió d'investigació del Congrés. 

A Martínez se'l situa com el coordinador del pla per aconseguir la documentació que guardava Bárcenas i que podria comprometre diversos dirigents del PP. Queda per veure quina actitud adoptarà després d'haver fet diverses advertències sobre explicar-ho "tot". D'aquesta manera, Martínez amenaça amb la veritat ja que assegura sentir-se abandonat pels seus antics superiors, sobretot per Jorge Fernández Díaz.

Un altre dels moments més esperats de la comissió parlamentària de la Kitchen vindrà de la mà de qui va ser la mà dreta de Rajoy al PP, María Dolores de Cospedal que, juntament amb el seu marit, Ignacio López del Hierro, estan citats aquest dimecres 2 de juny.

La Fiscalia Anticorrupció va demanar l'any passat la imputació de Cospedal i el seu marit i va considerar que ella havia tingut "interès personal" en l'operació Kitchen perquè la documentació que es buscava era "suposadament comprometedora per a ella". De moment encara no l'han imputat. 

Les citacions

Martínez serà qui començarà a contestar les preguntes del jutge i de la resta de parts, a partir de les 10.00 hores, i Villarejo compareixerà en segon lloc per aclarir davant del magistrat tot el que sap d'aquesta presumpta operació parapolicial ordida des d'Interior el 2013 per seguir la família de Bárcenas a la recerca de documents sensibles per al PP.

 

Foto principal: L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy / EFE