El president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, té molt clar que presentarà la seva candidatura al debat d'investidura, malgrat que encara no tingui assegurats prou suports per guanyar la votació. Sortint al pas de la possibilitat d'apartar-se i deixar via lliure a un altre candidat, el líder del PP ha assenyalat que "evidentment" que es postularà, ja que el seu partit va ser la força més votada en les eleccions del 20 de desembre i va comptar amb el suport de set milions de votants. De fet, Rajoy ja està preparant el seu discurs d'investidura a partir de diverses dades que ha sol·licitat a diferents ministeris.

Amb aquesta predisposició, el president en funcions es prepara per ser rebut aquest divendres a la tarda pel rei Felip VI, el qual tancarà amb aquesta trobada la ronda de contactes amb els líders polítics, després de reunir-se també en aquesta última jornada amb Pablo Iglesias i Pedro Sánchez.

Un cop finalitzada la ronda de contactes, Felip VI haurà de convocar a la Zarzuela el president del Congrés, Patxi López, per comunicar-li oficialment el nom del candidat a qui s'encarregarà la tasca d'intentar formar nou govern. La Casa del Rei no ha confirmat que López rebi la trucada del Rei aquest mateix divendres, però, en tot cas, el primer debat d'investidura no tindrà lloc fins el mes de febrer.