El Rei no descarta que el líder del PP, Mariano Rajoy, decideixi no postular-se com a president del Govern espanyol. Segons ha revelat el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, que s'ha reunit aquest matí amb el monarca, Felip VI contempla entre les opcions que el líder popular renunciï per manca de suport, encara que la intenció sigui "seguir l'ordre natural de les coses".

De moment, des de Gènova han negat amb contundència que canviïn el seu candidat. "Rajoy traslladarà demà al Rei la seva ferma voluntat de formar govern", ha reblat el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando. La reunió, després de veure's amb Pablo Iglesias i Albert Rivera, serà la que clourà la roda de contactes que el cap de l'Estat està fent amb totes les forces polítiques.

La decisió de Felip VI de deixar intentar-ho al partit més votat sembla clara pel que es desprèn de les declaracions de Baldoví. Però des de les files populars s'ho miren amb prudència. Aquest matí, el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha evitat descartar una eventual proposta del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, "si aquest li transmet que té el suport suficient".

El PSOE vol esperar

"És l'hora de Rajoy", ha insistit aquest dijous el líder socialista sobre els rumors d'un eventual pas al costat del líder popular. Per Sánchez, no pot renunciar a presentar-se a la seva investidura i ha dit que "si no va al Congrés, millor que se'n vagi a casa".

Però el PSOE no té pressa. La idea que tenen, i que han expressat públicament en diverses ocasions, és esperar a que el PP fracassi i llavors intentar trobar un acord per formar un Govern "progressista i de canvi".