Mariano Rajoy promet que el govern espanyol combatrà l'activitat "violenta i intimidatòria" dels Comitès de Defensa de la República, mitjançant els efectius "judicials i policials a l'abast", ha dit des d'un viatge oficial a Algèria, el dia després que la Fiscalia de l'Audiència Nacional obrís diligències contra els CDR per investigar si cometien un possible delicte de rebel·lió, entre d'altres tipus. D'aquesta manera, Rajoy recollia el guant que li llençaven aquest dilluns els líders de PSOE i Ciudadanos, Pedro Sánchez, i Albert Rivera, per la plena vigència de l'article 155 a la Generalitat.

"Tots estem preocupats per l'activitat d'aquests grups, a menor suport popular, major caràcter violent" ha denunciat Rajoy sobre allò que al seu parer seria una disminució del suport a l'independentisme, que les eleccions del 21-D van falsar. El cap de l'executiu central, però, ha reiterat que la llei "es compliria" i ha demanat no generar "polèmica" sobre els cossos de Seguretat –ara que el ministeri de l'Interior és qui controla la conselleria. "Els Mossos actuen d'acord amb criteris tècnics i han efectuat moltes detencions", ha dit. "Allò que procedeix és criticar les persones violentes" ha reblat.

Menys expressiu s'ha mostrat Rajoy sobre que la fiscalia alemanya hagi demanat l'extradició de Carles Puigdemont per rebel·lió i malversació. "Ja sap que no em pronuncio sobre aquestes coses, màxim respecte als òrgans judicials" ha dit. Això sí, ha llençat un missatge subtil a la resta d'Estats membres. "Europa no és només un espai econòmic, és un espai moral i democràtic de països que són respectuosos amb els drets humans, l'imperi de la llei i la separació de poders" ha defensat. "Respectarem la decisió que es prengui definitivament" ha tancat.