Mariano Rajoy i Albert Rivera han arribat al primer acord de la XII legislatura per situar la ministra en funcions de Foment, Ana Pastor, com a presidenta del Congrés i prendre el control de la Mesa. Si no hi ha girs de darrer minut, la manca d'una majoria alternativa podria ratificar a partir de les 10h el pacte entre Partit Popular i Ciutadans per a la cambra baixa. Tot dependrà de si PSOE i Podemos poden canalitzar els vots per a un dels candidats respectius: el socialista, Patxi López, i el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech. L'opció és difícil per la manca d'un acord previ de reciprocitat entre ambdós i les forces nacionalistes.

L'entesa tindrà un regust agredolç per al tàndem RajoyRivera. C's es garantirà dos llocs a la taula: la vicepresidència primera per al diputat per Astúries, José Ignacio Prendes, i una secretaria encara per determinar. La formació taronja ha optimitzat els seus 32 diputats, nombre que els podria haver deixat fora de l'òrgan, davant dels 137 del PP, 85 del PSOE i 71 d'Unidos Podemos. Així les coses, Rivera haurà d'assumir un nou cost de credibilitat política, després de decidir l'abstenció en la investidura de Rajoy quan havia assegurat que no ho faria.

Fins ara, C's defensava que el president de la cambra havia de ser d'un partit diferent al del govern. Pastor és del PP, però a les files de Rivera celebren el fet d'haver vetat la diputada Dolores de Cospedal i el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, com a possibles a optar al càrrec. El gest de la formació taronja s'ha produït per les escoltes del segon conspirant contra els independentistes ERC i CDC, i el fet que l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, afirmés que Cospedal estava involucrada en la seva trama.

Rajoy ha aconseguit l'objectiu que esperava, parcialment. Pastor és del nucli de confiança de Moncloa i una opció continuista, com també ho és el president del Senat, Pío García- Escudero, que revalidarà en el càrrec. Però si el pacte prospera, el gallec veurà esmicolada la jugada de cedir el tercer càrrec més important de l'Estat a C's. El gest s'hagués produït a canvi d'un 'sí' en la investidura que el popular voldria celebrar els dies 2, 3 i 5 d'agost. El vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, ja va advertir que el repartiment de la Mesa quedaria al marge de la governabilitat. 

La investidura segueix als llimbs, però si l'entesa PP-C's s'extrapola finalment a l'executiu, s'asseguraran poder marcar l'ordre del dia i l'agenda del Congrés. Amb el tracte, assoliran 5 dels 9 seients que hi ha a la Mesa, aconseguint així la majoria. El Grup Popular ha de decidir encara qui serà l'altra vicepresidenta i la secretaria. Els dos noms sortiran de les tres diputades que ocupaven la taula en l'anterior legislatura: Alicia Sánchez-Camacho, Ana Romero i Celia Villalobos. La decisió es concretarà a les 9h, durant la reunió del grup parlamentari.

L'entesa entre Rajoy i Rivera podria assolir l'èxit en la segona votació per manca d'un acord tàcit entre la resta de forces. Segons estableix el reglament, en la primera tongada cal una majoria absoluta perquè el candidat sigui escollit. Els 169 vots de PP i C's front els 181 de la resta de grups no garantirien que Pastor passés. És aleshores on una majoria simple en segona votació podria entronitzar la candidata.

Manca d'acord per l'esquerra

Tot dependrà que no hi hagi acord de reciprocitat entre els rivals. Podemos havia batallat perquè Xavier Domènech ocupés el càrrec de president i va mantenir negociacions amb PSOE per intentar-ho, alhora que buscava el vot d'ERC, el PNB i Convergència. Els socialistes mantenen el candidat, Patxi López i rebutgen donar suport als podemistes. El PSOE explorava la via amb C's i ells i va lamentar que Pablo Iglesias intentés un acord alternatiu, paral·lelament.

Barrada la possibilitat de Domènech, López podria sortir-se'n si hi ha converses de darrer minut. Homs ha decidit presentar la seva candidatura, de manera que es votarà a sí mateix en primera volta i ha deixat al'aire què passarà en la segona. Podemos no tanca la porta al socialista, però ERC assegurava ahir que sense un acord alternatiu i preestablert, ells es quedaran al marge de les negociacions i votaran en blanc o abstenció. El republicà Gabriel Rufián té per assumit que Pastor serà la presidenta.  

El gir d'Homs i el grup propi

El gir inesperat ha vingut de la mà del líder de CDC al Congrés, Francesc Homs. Aquest ha decidit presentar la seva candidatura ara que és possible que el PP tingui la clau per garantir-li el grup propi. Els convergents no compleixen els requisits legals i tot dependrà de la interpretació de la Mesa. Homs ha volgut desvincular el gest d'aquest tràmit, però la seva actuació fa un favor indirecte als populars: dificultarà l'ascens de qualsevol candidat alternatiu a Pastor, alhora que no el compromet amb el seu electorat de caire sobiranista. La constitució de les Corts somriu a Rajoy i Rivera.