La consellera de Presidència, Neus Munté, ha anunciat avui que el Govern ha decidit declarar el 15 d’Octubre com a Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de les víctimes de la repressió franquista.

Munté ha recordat que la data coincideix amb l’aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys. “El màxim representant institucional dels ciutadans d’aquest país i únic president escollit democràticament a Europa occidental que ha estat executat pel feixisme”, ha explicat.

El Govern s’ha compromès igualment a adoptar les mesures necessàries per donar a conèixer aquesta commemoració anual a institucions, organitzacions, familiars de les víctimes i a totes les entitats memorialistes relacionades amb Catalunya.

La decisió és compliment de la llei de Memorial democràtic, el preàmbul de la qual es refereix al necessari reconeixement de les víctimes, així com de diferents resolucions del Parlament, a més de recollir resolucions de les Nacions Unides i les conclusions de l’informe del juliol del 2014 del relator especial de l’ONU sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició.