Els resultats d'anit van ser balsàmics per al president de la Generalitat. No només perquè el suport a l'independentisme millora en relació a l'abril, sinó perquè el seu partit, JxCat, també creix contra tot pronòstic. Però, sobretot, perquè Pedro Sánchez en surt més dèbil i més necessitat de buscar complicitats per assolir la investidura. Quim Torra aprofita la situació per collar el president espanyol en funcions, amb un missatge directe. "Ara és l'hora de no amagar-se i parlar de les solucions reals per a un problema polític que mereix resposta; aquest és el repte, president Pedro Sánchez, 'sit and talk'".

quim torra artur mas joana ortega irene rigau francesc homs   ACN 

Dissabte va ser el cinquè aniversari del 9-N. Per no fer coincidir la commemoració amb la jornada de reflexió, presidència va optar per traslladar a aquest dilluns la recepció als pares d'aquella consulta -Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Frances Homs-. Durant les intervencions que tant Torra com Mas han protagonitzat des del Palau de la Generalitat, tots dos -cadascun amb els seus matisos i formes- han tornat a situar el diàleg com la principal aposta de l'independentisme. 

"Som gent de paraula, de diàleg i d'acord, però també d'indestructibles conviccions democràtiques", ha assenyalat el president, que s'ha referit a la nova convocatòria del Tsunami Democràtic d'aquest dilluns a la Jonquera posant en evidència que "la ciutadania continua mobilitzada avui exigint una resposta aquí i allà, exigeix una resposta a l'alçada que no pot ser, per part del govern espanyol, repressiva". 

Mas demana paciència i claredat d'idees

El primer de parlar ha estat Artur Mas. L'expresident ha avançat, en la seva línia habitual, que "res no serà fàcil, hi ha d'haver paciència i claredat d'idees del que volem". Amb tot ha subratllat que la nit electoral de diumenge demostra que "això no és un suflé" i que davant d'aquesta "realitat tossuda", cal que "l'Estat espanyol posi sobre la taula la seva proposta en positiu per a Catalunya i que aquesta es pugui confrontar" amb la independència, perquè "la societat catalana triï entre les dues opcions". 

En aquest sentit, Mas ha volgut destacar que "30 dels 48 diputats catalans escollits al Congrés estan a favor del dret a decidir".