Des de les 8.35 h que diversos cotxes han anat passant el peatge del Voló, desde Perpinyà, i han tallat la frontera des de la Catalunya Nord. Tsunami Democràtic ha esquivat la policia i ha preservat l'efecte sorpresa per tal de tallar l'accés a Catalunya en un intent de captar l'atenció de la comunitat internacional davant la sentència del judici al procés.

L'AP-7 està tallada ara pel Tsunami Democràtic i també per la policia francesa en direcció Girona, que ja comença a desviar els vehicles perquè no entrin a l'autopista. Tsunami ha fet ara una crida perquè tothom pugi a la Jonquera.

Tsunami Democràtic talla l'ap-7 a la Jonquera - Mireia Comas

Al punt fronterer s'està instal·lant un escenari on es faran concerts i diferents activitats al llarg dels tres dies que es preveu que duri el tall.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En directe des de la Jonquera, @gemmalinan ens mostra com es prepara l’escenari del #tsunamidemocràtic

A post shared by El Nacional.cat (@elnacionalcat) on

Tot passa a l'altra banda de la frontera, a la Catalunya Nord. D'una banda per aplegar les comunitats de catalans al nord i al sud dels Pirineus. Però també, i sobretot, perquè les competències policials i judicials surten del marc legal espanyol. Aquí les competències són de la Gendarmerie i les autoritats judicials franceses. A la banda de Catalunya les competències les tenen els Mossos, el CNP i el partit judicial de Figueres.

Aquí hi ha mediadors i observadors legals per garantir la seguretat legal.

Carreteres col·lapsades

Un equip d'El Nacional s'ha desplaçat al punt zero de la mobilització. Un miler de vehicles estan aturats a la zona fronterera, a l'AP-7, que col·lapsa també les carreteres secundàries. Concretament, és difícil accedir a Catalunya des de la Catalunya Nord tant per l'autopista A-9, com per la carretera secundària D-900 des del Pertús. Per aquest motiu, ciutadans que acudeixen a la crida del Tsunami Democràtic han decidit anar a l'epicentre de la mobilització a peu.   

Des de dos quarts de nou camions de mercaderies s'han quedat atrapats a l'autopista en sentit França. Des del Pertús, la Gendarmeria està preparada per donar pas a l'antic pas fronterer. 

Gendarmerie pas secundari La Jonquera - Gemma Liñán

Tot i que de moment l'N-II està neta i s'hi pot circular, poc després del peatge troncal de l'AP-7 en sentit nord hi ha cotxes atrapats. Molts dels seus ocupants són manifestants que volien sumar-se a l'acció, però que no poden anar més amunt perquè un cordó dels Mossos d'Esquadra –que han posat cinc furgones al mig de l'autopista– els ho impedeix. 

Entremig dels vehicles, però, també hi ha qui s'ha vist atrapat. Camioners, treballadors que anaven a França o gent que se'n va de vacances. Hi ha alguns cotxes que han aconseguit fer marxa enrere i just abans del peatge, passar a l'altre sentit de circulació per sortir de l'AP-7. Però són pocs.

La nit al Voló

Milers de catalans han passat la nit al Voló, a la Catalunya Nord. Estaven preavisats per a persones de confiança, però tal com han explicat a El Nacional, a primera hora del matí hi ha hagut una situació de desconcert perquè les indicacions directes de l'acció han trigat a arribar. 

Els manifestants porten motxilles, mantes, menjar i fins i tot cadires. De moment, s'esperen a la calçada i ja han començat a muntar una zona de provisions.