Plogui, nevi o faci sol, amb més o menys afluència, però cada dia sense excepció des que els membres del govern Puigdemont van ser empresonats o van marxar a l'exili, a la plaça de l'Ajuntament de Terrassa s'hi congrega un grup de persones que canten per la seva llibertat. Aquest dilluns, s'hi ha sumat el president de la Generalitat. A part d'entonar els cants, Quim Torra no s'ha tallat ni un pèl, al contrari. Ha desafiat l'Estat espanyol. "Digueu-li fort a Pedro Sánchez, hem perdut la por!", ha cridat. 

WhatsApp Image 2019 04 15 at 19.46.34

La concentració es feia a escassos metres i poca estona abans del míting de Junts per Catalunya al municipi dels exconsellers Josep Rull i Lluís Puig. Al costat dels seus familiars, Torra ha agafat el micròfon per dirigir-se a la claca i traslladar-los "un missatge d'esperança i confiança". Però per damunt de tot, s'ha adreçat amb contundència a Pedro Sánchez. "Cada dia ens amenacen, l'últim de fer-ho ha estat Sánchez. Doncs li diem que no tenim por, que seguirem endavant fins al final, amb totes les conseqüències, com les han assumit els presos i els exiliats i nosaltres, si cal, també les assumirem, ho vam fer i ho tornarem a fer". Aquesta última frase ja la va pronunciar fa unes setmanes quan es va conèixer que el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona processava 30 persones més pel referèndum de l'1-O, la majoria alts càrrecs del seu govern. Més enllà de la proclama, però, encara ningú ha explicat ben bé què vol dir aquest "tornar-ho a fer". 

El president de la Generalitat ha afirmat amb vehemència que "si defensar la democràcia és delicte, jo sóc culpable; si defensar el dret d'autodeterminació és delicte, jo sóc culpable i si defensar independència és delicte, jo sóc culpable". Alhora, s'ha mostrat confiat que "aquest judici fake acabarà convertint-se en el judici de la indignació". 

Instants després que finalitzés l'acte han transcendit les declaracions de Pedro Sánchez assegurant que si cal tornarà a aplicar el 155. El president Torra ha respost aquesta afirmació a través de Twitter, amb el mateix aire combatiu que a Terrassa. "Quina vergonya", ha escrit, "Sr. Sánchez, no li permetrem". 

ERC i "els moderats", reben

Des de l'escenari on s'ha celebrat el míting, la número tres de la llista de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, colpejat els socis d'ERC sense mencionar-los. No ha calgut. "No volem ser el partit hegemònic d'una autonomia maltractada, volem la independència", ha reblat. Nogueras també s'ha queixat de l'etiqueta que "alguns ens posen dient que ja no som moderats, jo crec que defensar que els conflictes polítics se solucionen fent política és bastant moderadet". "Potser alguns es pensen que ser moderat és rendir-se", ha afegit, tot recordant que "diàleg i referèndum ja ho defensava Duran i Lleida l'any 2014". La seva intervenció és una escalada en tota regla en relació al to que estan emprant els candidats de JxCat presos i també al que fa utilitzar el propi Puigdemont aquest diumenge des de Waterloo. Tant ell com Sànchez, Rull i Turull consideren un bon punt de partida per negociar amb el PSOE que no neguin el reconeixement del dret a l'autodeterminació i aposten clarament pel diàleg. 

Durant l'acte han intervingut l'exconseller de Cultura, Lluís Puig, que encapçala la llista pel Senat des de Brussel·les i la dona de Josep Rull, Meritxell Lluís, que fa tàndem amb ell. Lluís ha explicat que "anem a Madrid perquè encara hi ha massa coses que es decideixen allà". Emocionada, ha volgut cloure l'acte agraint als seus veïns de Terrassa el suport i solidaritat que rep cada dia.