Davant les critiques de la dreta, Pedro Sánchez manté el seu to apujat contra l’independentisme: si és necessari, tornarà a aplicar l’article 155. Si bé ha admès que no vol fer-ho, també ha recordat als partits independentistes que, si reprenen la via unilateral de la tardor del 2017, no li tremolarà el pols com a president del govern espanyol.

En una entrevista aquest dilluns al vespre a Antena 3, Sánchez ha ressaltat que ell sempre ha “ defensat la Constitució, l’Estat, la integritat territorial i la sobirania nacional del nostre país”. En ser preguntat per les crítiques del PP i Cs, ha afirmat que tant les dretes com els sobiranistes “saben que no hi haurà referèndum, que no hi haurà trencament de la Constitució.

“I fixi’s: si he d’aplicar la Constitució, l’article 155, l'aplicaré”, ha afegit el president espanyol, que ha subratllat que ho farà “amb consens” i de forma “proporcional al desafiament que es plantegi per part del secessionisme”. En aquest sentit, ha indicat que no vol fer-ho, però que “si es torna a reprendre aquest camí, jo com a president del govern espanyol actuaré amb tota contundència”

En aquest sentit, de la mateixa manera que les últimes setmanes, Pedro Sánchez ha marcat els límits del diàleg amb els partits independentistes: “Dins la Constitució, tot; fora de la Constitució, res”.

Estatut i finançament

El mateix dia que ha presentat el seu programa electoral, el president espanyol ha defensat que la solució al conflicte català passa per "un nou Estatut d'autonomia i el finançament autonómic". En aquest sentit, s'ha erigit en defensor del segon article de la Constitució, perquè "si el país és plural ha d'estar reconeguda la pluralidat al funcionament de l'Estat".

Un altre cop ha estat preguntat pels indults als presos polítics. I un altre cop ha tirat pilotes fora. Ha assegurat que no es pronunciarà sobre aquest tema fins que hi hagi sentència. "Per què no confiem en la justícia? Jo confio que farà una sentència exemplar i justa".