El president de la Generalitat, Quim Torra, presentarà una querella per suborn, prevaricació i/o delicte electoral contra Andrés Betancor, el vocal de la Junta Electoral Central que estava a sou de Ciutadans com a assessor.

Torra ha fet aquest anunci després que se sapigués que Betancor havia compaginat la seva activitat a l'òrgan administratiu electoral amb l'assessoria al partit que està darrere de bona part de les denúncies davant la JEC contra ell, concretament pel cas dels llaços grocs. El president justifica la querella en el fet que Betancor "és a l'origen de la meva inhabilitació".

La querella s'adreçarà contra Betancor i "contra aquells que siguin responsables d'aquest escàndol que posa en dubte totes les decisions preses per la JEC els últims dos anys", explica Torra.

Sota sospita

En declaracions al mitjans des de Lisboa, on Torra ha participat en la reobertura de la delegació del Govern a la capital protuguesa, el president ha reiterat la intenció de querellar-se contra Betancor. Segons ell, totes les actuacions de la JEC en els últims dos anys estan "sota sospita". En aquest sentit, ha dit que el cas no només afecta el seu "procés d'inhabilitació", sinó també "al president Puigdemont i altres companys".

Torra ha denunciat que és "impossible tenir justícia a Espanya" i que les revelacions sobre l'assessor de Cs són "una vergonya".

Betancor va ser un dels signants de l'ordre de la JEC que el març del 2019 reclamava al president Quim Torra retirés els llaços grocs dels edificis oficials. La Junta Electoral va actuar a instàncies de denúncia plantejada per Ciutadans. Aquesta va ser la llavor que ha acabat amb la inhabilitació de Torra, pendent encara del recurs davant del Tribunal Suprem. 

Només conèixer's la vinculació de Betancor amb Ciutadans, la xarxa s'ha omplert de missatges denunciant auqets fets. Així el president Carles Puigdemont ha qualificat de molt greu la situació i ha denunciat la vulneració de drets fonamentals

L'advocat de Quim Torra, Gonzalo Boye, també ha denunciat els fets a la xarxa i ha avançat que la querella contra Betancor té recorregut. El lletrat ha destacat que I ha recordat que "hi ha una formació política que contracta una persona perquè els assessori per presentar uns escrits a la JEC, i a la tarda aquella mateixa persona decideix a la JEC sobre aquells recursos".