"A Catalunya no hi ha un problema de convivència, hi ha un problema de democràcia i de justícia", ha respost aquest matí el president de Generalitat, Quim Torra, al missatge de Nadal del rei Felip VI.

Torra, després de participar en l'homenatge al president Francesc Macià en el 85è aniversari de la seva mort, ha afirmat amb rotunditat: "Som republicans i la institució monàrquica no la considerem pròpia". "No tolerarem un altre article 155", ha advertit. I ha remarcat que "el diàleg no es pot quedar només amb paraules buides, ha de ser creïble". Per tot això, ha afirmat: "En aquestes condicions, nosaltres no votarem els pressupostos del govern d'Espanya".

Document de 21 punts per a Sánchez

Davant dels mitjans de comunicació i després de l'ofrena a la tomba del president Francesc Macià, Torra ha revelat que a la reunió que va tenir dijous passat amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li va lliurar una "proposta d'acord democràtic" amb 21 punts, entre els quals una "comissió internacional que mediï entre els governs de Catalunya i d'Espanya".

A la llista també hi havia la "desfranquització d'Espanya i l'aïllament del feixisme i la ultradreta", així com "la regeneració democràtica i l'ètica política com a fonaments en els quals basar la discussió política".

Vot contra els pressupostos

Torra ha declarat que ara l'executiu català espera una “resposta” de l'executiu espanyol i ha reiterat que, si no hi ha una proposta concreta, els partits independentistes votaran en contra dels pressupostos espanyols. Aquesta va ser una de les qüestions que es van tractar en la reunió de dijous passat al palau de Pedralbes.

"El millor homenatge que podem fer al president Macià és seguir endavant", ha afirmat el president , que ha acabat l'atenció als mitjans amb un "Bon Nadal i visca Catalunya lliure!".