Al peu de la mateixa escala des d'on l'endemà de la declaració d'independència i la vigília d'emprendre el seu camí cap a la capital d'Europa, el president Carles Puigdemont va fer la seva última compareixença pública abans de marxar a l'exili, al Pati de les Magnòlies de la Delegació del Govern a Girona, el seu successor, Quim Torra, ha rebut el senador Jami Matamala, acabat d'arribar de Waterloo

El retorn de qui al llarg d'aquest any i mig ha estat l'escuder inseparable de Puigdemont a l'exili ha coincidit amb el primer aniversari de Torra al capdavant de la Generalitat de Catalunya. Aquest dimarts ha fet un any que va ser investit. Al costat de Matamala, ha refermat el compromís del Govern de seguir treballant pel retorn de tots els exiliats i l'alliberament dels presos. "Vull donar la benvinguda al primer dels nostres exiliats", ha manifestat el president, "els volem a tots a casa ja". Alhora ha lloat la tasca d'internacionalització que Puigdemont i companyia estan fent des del cor d'Europa. 

Minuts abans de la compareixença de Torra s'ha sabut que el Suprem s'oposa a demanar un suplicatori a les Corts per saber si pot seguir jutjant els presos escollits diputats i senadors (Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva). "Espanya de nou vol tornar a judicialitzar el que ha de ser una resposta política", s'ha queixat Torra. "Ja n'hi ha prou de jugar amb les famílies, amb la democràcia i amb els vots", s'ha exclamat, tot demanant que "el proper dia 26 de maig (el de les eleccions) el poble de Catalunya enviï un missatge de llibertat". 

president quim torra jami matamala girona (bona qualitat) - Carles Palacio

Foto: Carles Palacio

També hi ha hagut missatge per a tots aquells qui el pressionen perquè convoqui eleccions al Parlament. "Encaro aquest segon any de mandat amb més força i amb més determinació que l'únic camí perquè aquest poble pugui tirar endavant és la República Catalana, no em mouré d'aquí", ha avisat. 

Demà dimecres, Torra està citat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per declarar en relació a la desobediència sobre la retirada dels llaços grocs dels edificis públics de la Generalitat.