Fa dues setmanes que va ser escollit senador per Junts per Catalunya per Girona. Fa catorze mesos que va ser detingut a Alemanya on viatjava acompanyant Carles Puigdemont. Aquest dimarts l'empresari i amic íntim del president ha tornat a casa, a Girona. A les set tocades del matí ha sortit de Waterloo, on s'ha acomiadat de qui durant més d'un any ha estat la seva família, el president Puigdemont, amb qui ha conviscut cada dia. A l'aeroport de Girona l'expectació ha estat immensa.

A la terminal l'esperava la seva família i amics, entre els quals la dona de Puigdemont, Marcela Topor, a més d'una nodrida representació de dirigents polítics, entre els quals el vicepresident del Parlament Josep Costa, l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, l'exconsellera i ara diputada Laura Borràs o la número dos d'ERC a les europees, Diana Riba. A més, desenes de persones anònimes que han respost a la crida de l'ANC amb cartells i estelades de benvinguda. Moltes no les tenien totes que la policia no el detingués un cop a terra. L'únic visiblement tranquil, Gonzalo Boye. A l'hora prevista, dos quarts d'onze del matí, s'han obert les portes de "Sortides". Ell, emocionat, ha agraït el suport i ha repartit abraçades emotives, mentre els assistents li corejaven el nom, el de Puigdemont i cantaven Els segadors

Amb l'emoció encara a flor de pell, la premsa l'ha assaltat per demanar-li les seves primeres sensacions. "És un sentiment agredolç", ha confessat Matamala, "perquè torno sol i encara hi ha presos i exiliats". Quan se li ha preguntat per què li ha dit Puigdemont quan s'han acomiadat, ha explicat que li ha donat cartes per a tots els presos que les entregarà tan bon punt pugui. 

L'amic fidel i entregat

Matamala i Puigdemont mantenen una estreta amistat des de fa molts anys. D'aquí que quan el president va optar per marxar a Bèlgica, l'empresari no dubtés ni un moment a fer-li d'escuder, encara que això representés allunyar-se de la família. El març de 2018 l'Audiència Nacional va dictar una ordre de detenció contra ell per encobriment a Puigdemont, ja que és qui s'asseia al seu costat al vehicle on van detenir-lo a Alemanya. Aquella causa va acabar sent arxivada però fa quatre mesos van reobrir-la a instàncies de la fiscalia. 
 
Com que en el seu dia es va decidir retirar l'euroordre, ara caldria una nova ordre de detenció, però la seva nova condició de càrrec electe canvia les coses, com recordaven de bon matí Josep Costa i Gonzalo Boye, referint-se a l'article 500 del Codi Penal

La setmana passada ja va obtenir la credencial com a l'únic senador gironí després que els serveis legals de JxCat la recollissin a la Junta Electoral. Ara, però, ha de formalitzar els tràmits pendents. 

Reunió amb Torra

Aquest migdia el president de la Generalitat es veurà amb Matamala a la Delegació de Govern a Girona. Un cop acabi farà una declaració pública.