Qui va decidir marginar el president de la Generalitat, Quim Torra, del lloc de preeminència que li correspon a la llotja del Futbol Club Barcelona en el partit de diumenge passat entre el Barça i la Reial Societat? Per quina raó Torra no va poder tenir el reconeixement que, abans que a ell, se li havia atorgat al president Carles Puigdemont i a tots i cadascun dels presidents anteriors des de la restauració de la Generalitat?

Aquesta decisió, justament en el moment en què la Generalitat viu el moment més delicat en plena suspensió de l'autogovern i amb un procés extraordinàriament complex per aconseguir tirar endavant la investidura, va sorprendre i de manera molt desagradable el personal del Govern que acompanyaven Torra i que van fer saber el seu descontentament amb aquest canvi que ni tan sols se'ls havia fet saber. Va ser Torra, aficionat al Barça i en el seu tercer dia com a president, qui va evitar que la polèmica anés a més. El president va optar per treure ferro a la situació i va ocupar el seient que li havien assignat, a la dreta del president del Club, Josep Maria Bartomeu.

Oficialment, segons va explicar aquest dimarts Bartomeu en una entrevista a Catalunya Ràdio, tot plegat forma part d’un canvi de protocol a la llotja “adoptat fa mesos” i, en virtut del qual, a partir d’ara serà el president del Club qui presideixi sempre els partits. “Crec que soc el president del Barça, votat pels socis, i he de representar el Club en els partits”, va argumentar a l’entrevista, on va afegir: “Estic molt content que Quim Torra vingui a la llotja i tingui un lloc d’honor al meu costat, com a vegades fa també el president del Parlament”.

Decisió de Bartomeu

El fet, però, és que aquest suposat “canvi de protocol” era del tot desconegut, la junta directiva no l’havia comunicat a l’opinió pública com acostuma a fer amb els seus acords. Fonts consultades per El Nacional asseguren que va ser un canvi de darrer moment. Fins i tot, que es tractaria d’una decisió personal del president blaugrana, adoptada poc abans del partit i sense cap debat a la junta directiva.

Aquesta circumstància explicaria el fet que ni des de la presidència del Barça, ni cap membre de la junta, ni tampoc els experimentats serveis de protocol del Barça haguessin avisat abans del partit d’aquesta circumstància al gabinet del president de la Generalitat. Quim Torra va saber que Bartomeu no li cediria la presidència de la llotja minuts abans d’entrar a ocupar el seu lloc. La situació va provocar uns moments de tensió entre els serveis del Barça i el personal del Govern.

El gest de Bartomeu ha trencat aquest diumenge una tradició molt arrelada al Club, que històricament ha ofert el lloc més important de la llotja al president de la Generalitat quan acudeix a l’estadi. No hi ha un protocol escrit, però sí una trajectòria de dècades que s’ha acabat convertint en la norma habitual a la llotja. A partir d’ara, ja no serà així. A partir d’ara, passarà com a l’estadi del Reial Madrid, on el president del Club, Florentino Pérez, sempre presideix la llotja.

La qüestió, però, és que el Barça no és el Reial Madrid. La polèmica sobre el reconeixement que el Club brinda al president de la Generalitat ve a afegir-se a altres polèmiques polítiques en què s'ha vist embolicat el Barça, sovint arran del procés sobiranista. De fet, la decisió del Club de mantenir el partit davant Las Palmas el passat 1 d'octubre, després de la violència policial durant el referèndum, i celebrar-lo a porta tancada va provocar una crisi interna que va acabar amb la marxa de la junta dels directius Carles Vilarrubí i Jordi Monés.