Si a l'etapa del tripartit se la va batejar com el Dragon Khan, en cercles interns ja hi ha qui parla de Shambala per referir-se al Govern Torra-Aragonès. L'última setmana, arran de la publicació de la sentència, els fonaments de la unitat al Palau de la Generalitat -ja de per si tocats- han trontollat posant-ne en risc la seva estabilitat, per enèsima vegada. President, consellers i els gabinets d'uns i altres s'han arremangat les darreres hores per tornar a apuntalar l'estructura amb un ull posat al carrer i l'altre a les eleccions de novembre. 

Els socis de l'executiu s'han conjurat per exhibir unitat enmig de la tempesta, acabar amb les crítiques internes i focalitzar-les cap als socialistes, especialment contra Pedro Sánchez. És a dir, fer bona la dita que els draps bruts es renten a casa. Aquest dimecres, durant la sessió de control al Parlament, Quim Torra ha aprofitat per "agrair el suport de tots els companys del Govern aquesta setmana". 

Mentre d'una banda Torra ha "celebrat" que finalment JxCat, ERC i la CUP "s'hagin posat d'acord" amb la proposta de resolució conjunta per respondre a la sentència, de l'altra ha assenyalat la "deixadesa de funcions" de Pedro Sánchez, que després de "cinc trucades" no li ha despenjat el telèfon. "Hem de parlar de tu a tu, de president a president", ha expressat. En aquest sentit, ha deixat clar la seva intenció de "seguir insistint" i s'ha adreçat directament al president espanyol en funcions: "Parlem? Parlem seriosament?". 

La CUP exigeix el cessament de Buch...

"Li demanem que cessi el senyor Buch", ha demanat el diputat de la CUP, Vidal Aragonès. Ho ha argumentat perquè el considera corresponsable de les imatges d'excessos policials recolllides la setmana passada. 

Si bé Torra ha obviat parlar del seu conseller d'Interior, sí que ha compartit amb la CUP que "té raó en molts casos" quan parla d'imatges i "actuacions" que, segons ha afirmat, no li han agradat. 

Sobre això, ha recordat que ha demanat la creació d'una comissió d'investigació al Parlament "per poder discutir tots els fets ocorreguts" i que, en paral·lel, ha emplaçat el cos a "iniciar immediatament una investigació interna per depurar responsabilitats". "Estaré especialment atent", ha sentenciat. Cap agraïment del president als Mossos d'Esquadra

...i PSC, Cs i Comuns imploren la dimissió de Torra

Durant les seves intervencions, PSC, Cs i Comuns -Iceta, Roldán i Albiach- han tornat a demanar la dimissió del president. Això sí, cadascun d'ells amb un to diferent. 

La líder dels Comuns, Jèssica Albiach ha lamentat que Torra "segueixi insistint en la via unilateral" i "estigui buidant de contingut la presidència de la Generaliat". Per això l'ha emplaçat a que al proper ple del Parlament -que se celebrarà dos dies després de les eleccions- anunciï la seva dimissió o se sotmeti a una qüestió de confiança. 

El president ha estat especialment contundent amb els de Colau. Els ha advertit que ara que ja es coneix la sentència, "s'ha acabat el temps de l'equidistància, o estan amb els repressors, o amb els represaliats". Amb tot, en nom de Catalunya en Comú, Albiach ha dedicat part del seu temps a criticar l'actitud electoralista de Pedro Sánchez

Tot al contrari és el que ha fet Miquel Iceta, que ha descarregat les culpes exclusivament en Torra. En la línia del que ja li va manifestar en una carta feta pública aquest cap de setmana, li ha exigit que "si vol parlar en nom de tots i parlar en nom del país", reuneixi abans els líders dels partits catalans. Com a resposta, el president ha ironitzat que quan Sánchez li agafi el telèfon a Iceta, aprofiti per passar-li el telèfon. El primer secretari del PSC ha lamentat que faci "episodis del Polònia". 

Al seu torn, Lorena Roldán ha seguit replicant el mateix discurs que fa dies, que Torra és "el líder del comando" i que els incidents viscuts aquests dies són només responsabilitat seva. Irat, el president li ha respost a la líder de Cs i cap de l'oposició que "la gent s’ha cansat de vostès, només són problema i busquen el conflicte, no volen construir només volen destruir. Quin és el seu projecte per Catalunya? El 155?". 

Aragonès tanca files

En la mateixa línia, i en resposta a les preguntes prèvies als consellers que sempre es formulen durant la sessió de control, el vicepresident Aragonès ha fet pinya amb Torra. "El nostre compromís és donar la veu als ciutadans de Catalunya per exercir el dret a l'autodeterminació", ha assenyalat. 

I després d'unes hores durant les quals des de Moncloa s'han filtrat converses entre Aragonès i la vicepresidenta Carmen Calvo amb l'objectiu d'aprofundir en la desestabilització del Govern, el número dos de l'executiu català ha acusat Sánchez d'irresponsable per negar-se a dialogar amb el president Torra. 

JxCat i ERC han col·locat els puntals i, de moment, han salvat el Govern de l'esfondrament amb una proposta de resolució que no concreta com avançar cap a la República, però que malgrat això suposa un pols amb el TC, i que no es votarà fins després de les eleccions. La campanya que comença la setmana vinent, tornarà a posar a prova els fonaments a Palau.