Li va traslladar en privat aquest dijous al vicepresident Aragonès. I ha fet diverses piulades fent evident el seu descontent. Fins avui, però, Quim Torra no havia posat veu públicament al seu malestar amb l'acord entre Esquerra Republicana i el PSOE. "Cap negociació entre partits vincula el Govern", ha afirmat el president, que ha lamentat que el document pactat no inclogui la figura de relator. 

Torra ha trencat el silenci durant un acte institucional a L'Hospitalet de Llobregat. Allà ha tornat a traçar línies vermelles clares i gruixudes entre la seva estratègia i la dels seus socis a la Generalitat. "Jo no seré el president que deixi el dret a l'autodeterminació per a més endavant", ha sentenciat amb contundència. 

En aquest sentit, el cap de l'executiu català ha explicat que "serà des del Govern de Catalunya" que s'adreçaran "al govern espanyol per veure en quines condicions" es pot produir un eventual diàleg. Una negociació que en tot cas ja avisa que "ha d'acabar amb un referèndum sobre la independència". 

Menys de 24 hores després que els republicans hagin avalat per una aclaparadora majoria l'aliança amb els socialistes "assumint el risc" que comporta endinsar-se en aquest camí, el president ha insistit a desmarcar-se'n sense aclarir, això sí, si acabarà asseient-se a la mesa de diàleg. Durant la seva breu intervenció, encara ha tingut temps per a una darrera crítica, que és que l'acord entre el PSOE i ERC oblidi un dels punts pactats a Pedralbes, quan ell i Pedro Sánchez van intentar abordar l'inici de la resolució del conflicte. "A Pedralbes hi havia la figura de relator i ara no apareix", ha lamentat.