El Congrés dels Diputats ha posat fil a l’agulla a les tres comissions que el PSOE va prometre als partits independentistes a canvi d’aconseguir la majoria a la Mesa de la cambra i el suport a la presidència de Francina Armengol. Es preveu que les tres comissions, una de l’Operació Catalunya, una altra sobre els atemptats del 17-A i una tercera sobre l’ús de Pegasus a Espanya, es constitueixin la setmana vinent.

Aquest divendres els grups parlamentaris han adscrit els seus representants a cadascuna de les comissions. Segons la informació que ha transcendit, la previsió és que el PSOE presideixi dues comissions i Sumar una. Fonts parlamentàries citades per l’agència Europa Press expliquen que els socialistes i Sumar tindran la majoria a les meses de les tres comissions (tres llocs davant de dos que seran pel PP). A hores d’ara, però, encara no està clar quines presidències assumirà cadascú, però sí que el PSOE se’n quedarà dues.

Els representants de PSOE i Sumar

A la comissió sobre l’Operació Catalunya el PSOE hi ha situat el seu portaveu per a temes d’Interior, David Serrada, amb el català Arnau Ramírez com a adjunt, a més a més de Maria Luz Martínez Seijo, membre de l’executiva federal. En aquesta comissió, Sumar hi ha situat Aina Vidal i Gerardo Pisarello, els dos d’En comú, que ja presideixen comissions al Congrés.

Pel que fa a Pegasus, els socialistes hi han posat de portaveu Artemi Rallo, que també és portaveu socialista a la comissió constitucional. Rallo tindrà com a adjunta Araceli Poblador i Luis Carlos Sahuquillo. En aquesta comissió, Sumar hi ha col·locat el seu portaveu d’Exteriors, Agustín Santos, i el d’Interior, Enrique Santiago.

Quant a la comissió sobre els mortífers atemptats de Barcelona i Cambrils l’agost del 2017, el PSOE ha escollit Manuel Arribas com a portaveu, Begoña Nasarre com a adjunta i David Serrada per a la mesa. Sumar ha designat en aquest cas al secretari general del grup, Txema Guijarro, i al català Eloi Badia.

La representació independentista

Pel que fa als partits catalans, només ERC ha anunciat que el seu portaveu a les tres comissions serà Gabriel Rufián. Com a substituts, els republicans han situat Pilar Vallugera a Pegasus, Teresa Jordà a l’Operació Catalunya i Francesc-Marc Álvaro a la del 17-A. Junts, de moment, no ha comunicat encara qui enviarà a cada comissió.

Un cop designats els components de cada comissió, el següent pas serà posar data a la constitució de cada una de les comissions. Això es preveu que passi la setmana que ve. Un cop constituïdes les meses de les comissions, cadascuna haurà de convocar la data de la primera reunió on s’haurà d’acordar el pla de treball i ja es podria parlar dels compareixents. Cada grup proposarà les persones que volen interrogar en cada òrgan, però la relació definitiva haurà de ser fruit d’un acord dels grups.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!