Fernando Grande-Marlaska ha tornat a reivindicar aquest dimarts que les clavegueres de l’estat espanyol “ja no existeixen”, des de l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa l’any 2018. Així, ha asseverat que el Ministeri de l’Interior està a disposició dels jutges sobre l’operació Catalunya. Així s’ha pronunciat davant d’una interpel·lació del portaveu de Junts per Catalunya al Senat, Josep-Lluís Cleries, sobre l’ús d’algunes estructures de l’estat per perseguir l’independentisme durant el mandat de Mariano Rajoy.

Marlaska ha assegurat durant la seva compareixença que el seu Ministeri ja ha “depurat les responsabilitats que s’han pogut observar” i ha adoptat “mesures de prevenció” perquè res d’això pugui passar. Cal recordar, però, que també durant el seu mandat s’ha produït espionatge a través de Pegasus a independentistes catalans; entre ells qui ara mateix és el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Ara bé, Marlaska ha reivindicat, igualment, que "Espanya no és el problema, sinó els excessos intolerables del govern del PP". "Nosaltres aportarem el que requereixi la investigació judicial perquè la veritat s'obrí camí", ha afegit.

Josep-Lluís Cleries, però, ha recordat que l'abast de l'Operació Catalunya va "més enllà" d'uns quants policies corruptes i va ser "orquestrada" pel govern espanyol amb el suport de fiscals i jutges. El juntaire ha insistit que es tracta d'un ús "indegut, fraudulent i vergonyós" de l'Estat per "atacar" els adversaris polítics. "Els que han participat en aquest entramat criminal han de respondre pels seus actes", ha dit, i per "l'ús i abús de fons públics". Així doncs, Cleries ha aprofitat la seva intervenció per recordar noms de personatges que van participar en aquells operatius, com l'excomissari Villarejo o el fiscal Grinda. Per això ha preguntat al ministre "què està fent" sobre fiscals com "Alejandro Luzón o el mateix Grinda que han gestionat aquestes causes fraudulentes”.

La queixa de Cleries, al capdavall, ha estat que el Ministeri de l’Interior ha desat sempre al calaix la depuració de responsabilitats per l’operació Catalunya, tot i els intents de l’independentisme per investigar el cas. "Qui ha pagat per aquesta trama?”, s’ha preguntat el senador, tot insistint que en qualsevol país plenament democràtic hi hauria “accions contundents”.

Per la seva banda, Marlaska ha assegurat que l’operació Catalunya genera “gran preocupació” al govern espanyol, però ha reiterat en tot moment que van ser accions comeses pel govern de Mariano Rajoy. "Fa més de cinc anys que hem acabat amb les clavegueres de l'Estat", ha remarcat, tot reivindicant que l’actual Ministeri de l’Interior està “sempre a disposició de l'autoritat judicial". "Nosaltres tenim una altra forma de governar i gestionar, i investigarem el que calgui investigar, sempre sota la tutela i a disposició de l'autoritat judicial", ha sentenciat el ministre socialista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!