El Parlament de Catalunya s'ha convertit en el camp de batalla on Esquerra Republicana i Junts per Catalunya dirimeixen les seves diferències per la ruptura del Govern. Aquest dimecres es va constatar quan els republicans es van quedar sols i van perdre la seva primera votació perquè els juntaires es van posar de perfil davant el pla estadístic de Catalunya, un projecte que havia impulsat el mateix conseller Jaume Giró. I aquest dijous s'ha tornat a evidenciar amb l'intercanvi de retrets que han protagonitzat el diputat Josep Rius, de Junts, i la consellera Laura Vilagrà. Rius ha retret la manca de "confiança" amb què compta el president Pere Aragonès, la situació de qui ha comparat amb la de la primera ministra dimitida Liz Truss. Vilagrà ha respost assegurant que s'han fet un "tret al peu" amb la sortida del Palau de la Generalitat.

Ha estat durant una interpel·lació de Junts al Govern. El seu portaveu nacional, Josep Rius, ha argumentat que avui "no existeix" la majoria independentista que va fer possible la investidura de Pere Aragonès. I ha retret: "Junts no ha abandonat res. Si algú ha abandonat alguna cosa són vostès, el seu compromís de complir l'acord amb Junts, la paraula donada i la majoria que els va fer confiança". Ha volgut separar la "legitimitat" de les institucions de la del president de la Generalitat i l'ha instat novament a sotmetre's a una qüestió de confiança. En aquest sentit, ha comparat la situació del Govern "de minoria absoluta" d'Aragonès amb la del Regne Unit, després que avui la primera ministra Liz Truss hagi presentat la dimissió. Ha parafrasejat seves les paraules d'un diputat tory: "La primera ministra no pot continuar perquè no té els suports".

I el Govern ha respost al contraatac. La consellera i mà dreta d'Aragonès, Laura Vilagrà, els ha reclamat que "acceptin les conseqüències de les seves decisions, que han pres solets". La titular de la Presidència ha criticat que Junts "va decidir posar noves condicions no previstes al pacte d'investidura" i que això ha fet impossible la continuïtat de la coalició. "Es van fer un tret al peu", ha assegurat la dirigent republicana, que ha recordat el posicionament de molts alcaldes juntaires a favor de continuar a Palau. "Esperem que hagin abandonat el Govern i no la ciutadania", ha reblat.  Vilagrà ha deixat clar, davant del qüestionament, que "per descomptat volem arribar a la independència, però no podem oblidar ni Catalunya, ni la nació ni els problemes de la ciutadania".

Mirada a Madrid

La batalla també es traslladarà a Madrid en els pròxims dies. Un any més, Junts per Catalunya ha registrat una esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat. Així ho han anunciat, aquest dijous, els seus portaveus al Congrés dels Diputats i el Senat, Míriam Nogueras i Josep Lluís Cleries, vint-i-quatre hores abans que finalitzi el termini per al registre. Els juntaires també han desafiat Esquerra Republicana a fer el mateix o votar la seva esmena. "No es pot donar estabilitat a canvi de res a un govern que no compleix amb Catalunya", ha advertit Nogueras. El debat a la totalitat dels pressupostos de l'Estat tindrà lloc dimecres i dijous de la setmana que ve a la cambra baixa espanyola. Mentrestant, els republicans, que van facilitar els comptes estatals del 2021 i el 2022, estan en converses amb el govern espanyol i encara no han aclarit què faran. Però asseguren que encara estan "molt lluny" del PSOE.